Masacrul verde de pe Calea Mărășești arată cât de util ar fi fost Registrul spațiilor verzi

Marti, 5 Februarie 2019 | Bacau | 3 comentarii

Am și eu o rugăminte: să nu mai credeți toate minciunile primarului Necula după 3 ani plini de promisiuni și pro(minciuni). Dacă astăzi Bacăul avea Registru al spațiilor verzi, despre care întreb public, la ședințe și în comisii de ani buni, masacrul copacilor de pe Calea Mărășești nu putea ca ieri să aibă loc “cu acte în regulă”, așa cum susține Primăria Bacău!

Registrul spațiilor verzi e gata de ceva vreme, însă această administrație amână publicarea lui din diverse motive tehnice, spun ei, dar senzația mea e că decizia e cusută cu ață albă. Dacă acest registru ar fi fost public și operabil, orice construcție sau intervenție cât de mică pe suprafețele verzi trebuia aprobată de către Consiliul Local și numai pentru lucrările de utilitate publică, potrivit legii 24/2007.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul Comisiei juridice, l-am chemat pe directorul Dumbravă de la Spații verzi (între timp înlocuit cu Marcelin Șolot) să îmi explice care este stadiul publicării acestui registru. A dat din umeri și a spus că nu e treaba lui, că nu el răspunde și că nici nu poate spune cine ar trebui să se ocupe de treaba asta.

Ieri am cerut Primăriei Bacău următoarele documente și date publice:

 • 1. certificatul de urbanism nr.802/24.11.2017;
 • 2. autorizația de construire nr.304/05.10.2018;
 • 3. lista elementelor de pe suprafețele de teren din Calea Mărășești nr. 100 și 102 ce figurează în Registrul spațiilor verzi;
 • 4. adresa web la care este este publicat și poate fi consultat Registrul spațiilor verzi al municipiului Bacău, conform art. 17 din Legea 24/2007;
 • 5. care sunt persoanele și departamentele din cadrul Primăriei Bacău ce administrează și operează modificări de date în acest Registru al spațiilor verzi?

Mi se întoarce stomacul pe dos de nervi când mă gândesc cât de ușor putea fi evitată această dramă verde!

Cât despre doamna arhitect șef, atât am să îi spun: ne vedem în instanță pentru că refuzați să comunicați autorizațiile de construire, așa cum vă obligă legea!

foto via Serban Lucian

copaci taiati bacau

3 comentarii la “Masacrul verde de pe Calea Mărășești arată cât de util ar fi fost Registrul spațiilor verzi”

 1. Melinte Luminita 6 Februarie 2019 at 08:14 Permalink

  Buna dimineata!
  Atunci cand in baza legii privind accesul la informatii de interes public, solicitam documente eliberate de primarie,institutia motiveaza ca exista o hotarare de consiliu local prin care este restrictionat accesul la documente.
  Va rog, puteti sa-mi spuneti daca:
  1. s-a aprobat o asemenea hotarare de consiliul local;
  2. daca s-a aprobat,care este numarul hotararii;
  3. in ce data a fost aprobata aceasta.
  Va multumesc!

  • Kristofer 6 Februarie 2019 at 08:28 Permalink

   Bună dimineața! Nu există așa ceva, iar dacă Primăria Bacău face referire la un astfel de lucru, e foarte grav și vă rog să îmi puneți la dispoziție răspunsul/documentul prin care instituția motivează restricționarea accesului la documente publice.

 2. Mihnea 6 Februarie 2019 at 16:47 Permalink

  Acolo era una din putinele zone in Bacau unde uratenia blocurilor gri si ponosite erau mascate de copaci. Intre Piata Sud si Tic Tac chiar era ok sa mergi pe jos, spatiile verzi si zona in sine erau acceptabile vizual si ofereau un alt sentiment.

  Peste cativa ani ne trezim cu si mai mult beton in oras de parca nu ar exista destul spatiu de constructii la marginea orasului.


Lasa un comentariu