Neregulile de la Taxe și Impozite Locale, ținute la sertar

Miercuri, 19 Octombrie 2022 | Bacau | Comenteaza

Am cerut raportul de audit intern în urma controlului dispus de primar la Serviciul de Taxe și Impozite Locale (ex-DITL), iar astăzi cabinetul primarului mi-a comunicat că refuză să mi-l transmită. Motivul aberant: informațiile din cadrul acestuia sunt confidențiale și privesc doar entitatea auditată.

De ce? Ce au de ascuns?

Oricum, îi informez că nu vor mai putea să ascundă sub preș debandada de la Taxe și Impozite, mai ales că și Curtea de Conturi a constatat grave deficiențe la ultimul control în activitatea acestei structuri municipale:

  • taxe neîncasate pe clădirile/terenurile din proprietatea publică închiriate sau concesionate;
  • necalcularea și neînregistrarea impozitelor pentru anumite clădiri după ce acestea au fost construite;
  • nestabilirea, neînregistrarea și neîncasarea taxei de salubritate pentru unele persoane fizice și juridice.

Lista continuă cu problemele identificate de avertizorul de integritate la care am făcut referire în ședință. Acesta i-a transmis primarului anumite disfuncționalități de la DITL ce aduc prejudicii serioase bugetului local, după care omul de bună credință s-a trezit ulterior altoit și băgat în comisia de disciplină, acuzat fiind că documenta aceste nereguli. Este foarte grav că acesta este tratamentul aplicat avertizorilor în Primăria Bacău și treaba asta trebuie analizată de instituțiile abilitate ale statului.

Apropo de instituții ale statului, înțeleg că Direcția Națională Anticorupție (DNA) deja anchetează anumite fapte comise la nivelul Direcției de Taxe și Impozite, unul dintre aceste cazuri fiind chiar cel al clădirii Merkaba, expus de mine în întrunirile anterioare ale Consiliuliui Local, primarul făcându-se că nu știe la ce fac referire. Știa foarte bine!

Intervenția pe care am avut-o în ședința Consiliului Local din 29 septembrie 2022

Lasa un comentariu