Proiect în consultare publică: terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii

Marți, pe 31 octombrie 2023, a intrat în consultare publică proiectul pe care l-am depus pentru a permite accesul tuturor cetățenilor, după programul școlar, pe terenurile de sport amenajate în curțile școlilor din municipiul Bacău, în baza Legii 8/2023.

Inițiativa poate fi parcursă aici, unde găsiți și proiectul, și studiul de impact, și referatul de aprobare, redactate astfel încât să modificăm HCL 356/2021 (Regulamentul pentru închirierea și punerea la dispoziție a spațiilor excedentare disponibile din unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Bacău) pentru a deschide toate terenurile amenajate în cartierele orașului, mai precis în curțile școlilor și liceelor, pentru băcăuanii care vor să facă sport.

Ce prevede în mod concret proiectul:

1. Reguli de acces:

 • Cetățenii vor avea acces gratuit în incinta terenurilor de sport în aer liber din curtea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Bacău pentru practicarea de activități sportive, în afara orelor de program școlar, pe baza cărții de identitate sau, în cazul elevilor și studenților din municipiul Bacău, pe baza legitimației sau a carnetului de elev sau student vizat la zi, indiferent dacă învață sau nu în unitatea respectivă de învățământ.
 • Accesul la baza sportivă va fi permis, după terminarea orelor de curs, cel puțin până la ora 21:00 în sezonul cald (1 aprilie – 31 octombrie) și cel puțin până la ora 17:00 în sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie), în funcție de programul stabilit de fiecare unitate de învățământ, iar în cazul terenurilor dotate cu sistem de iluminat sau nocturnă, până la ora 22:00, indiferent de sezon.
 • Se interzice accesul în bazele sportive din curtea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Bacău a persoanelor aflate în stare de ebrietate, sub influența substanţelor psihoactive ori care introduc băuturi alcoolice.
 • Utilizatorii sunt obligați să păstreze curățenia și să respecte ordinea și liniștea publică, precum și să părăsească curtea unității de învățământ la încheierea programului. Accesul se va face cu respectarea obligatorie a regulilor de conduită şi a programului de acces stabilit şi afişat de Consiliul de Administraţie al unităţii de învățământ respective.

2. Obligații pentru conducerile unităților de învățământ care găzduiesc aceste terenuri:

 • stabilesc programul de acces pentru public, îl publică pe website-ul instituției și îl afișează într-un loc vizibil din exteriorul incintei (la avizier sau pe poarta unității de învățământ) în termen de 15 zile de la publicarea prezentei hotărâri;
 • dispun măsurile necesare pentru diminuarea riscurilor de distrugere și vandalizare a terenurilor de sport prin măsuri de pază umană sau de supraveghere video, cu sprijinul autorității publice locale;
 • să nu îngrădească accesul persoanelor decât în situații excepționale (lucrări de amenajare, curățenie, dezinfecție, ocuparea prin contract de închiriere etc.) și doar cu permisiunea scrisă a municipalității și cu afișarea intervalului de timp în care accesul este oprit;
 • să se asigure că echipamentele sunt în stare bună și să solicite municipalității fonduri pentru reparații în cazul în care sunt identificate distrugeri sau degradări.

3. Norme de ordine publică:

 • Poliţia Locală a municipiului Bacău va sprijini conducerile unităţilor de învăţământ pentru sancţionarea faptelor de vandalism, de încălcare a normelor de convieţuire socială şi a ordinii şi liniştii publice;
 • Conducerile unităților de învățământ solicită ajutorul Poliției Locale în situațiile în care utilizatorii produc distrugeri sau manifestă un comportament abuziv;
 • Municipiul Bacău va asigura în cel mai scurt timp plata reparațiilor necesare cauzate de uzarea bazelor sportive, în urma solicitărilor făcute de conducerile unităților de învățământ.

4. Sancțiuni:

 • În cazul în care persoanele care au avut acces în bazele sportive din curtea unităţilor de învăţământ nu au respectat normele de conduită şi normele stabilite pentru accesul în bazele sportive, Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor putea stabili interdicţii de acces pentru aceste persoane.
 • Distrugerea dotărilor, echipamentelor, spațiilor aparținând terenurilor de sport atrage după sine răspunderea celui care a provocat daunele și implicit consecințele prevăzute de prevederile legislației în vigoare și de regulamentele de ordine interioară ale unităților de învățământ în cauză.
 • În cazul comiterii unor fapte antisociale de către utilizatorii terenurilor de sport, directorii unităților de învățământ pot propune interdicții de acces pentru persoanele respective, acestea urmând a fi aprobate de Consiliul de Administrație.
 • Neîndeplinirea de către directorii unităților de învățământ a obligațiilor prevăzute în prezentul articol constituie abatere disciplinară, urmând ca Primarul municipiului Bacău să sesizeze fapta la secretariatul Direcției Județene de Învățământ Preuniversitar, în baza art. 214 alin. (1) lit. “a” din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, pentru cercetarea acesteia.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 12.11.2023 fie direct la registratura primăriei, fie prin e-mail la sorina.caltaru@primariabacau.ro, fie aici, în rubrica de comentarii. Toate vor fi luate în calcul și, dacă este cazul, integrate în forma finală a proiectului care va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local la ședințele programate pentru săptămânile următoare.

3 thoughts on “Proiect în consultare publică: terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii

 1. Cladirile si terenurile sunt ale primariei.
  De ce bagati scoala in acivitati non-educative?
  Cine are personal suficient sa asigure supravegherea?Este vorba sa stea cineva la poarta si sa legitimeze persoanele care intra ” pe baza cărții de identitate sau, în cazul elevilor și studenților din municipiul Bacău, pe baza legitimației sau a carnetului de elev sau student vizat la zi”. Suplimentar trebuie ca cineva sa observe daca sunt sau nu in stare de ebrietate, daca introduc sau nu bautura si substante psihoactive
  Greu se obtin fonduri pentru reparatia de acoperis, ce sa mai vorbim de „echipamentele” de pe terenul de sport?
  Ce inseamna stare buna la „echipamente”?
  Ies cei de a 11-a la fotbal ( presupunand ca mai fac asta) si intamplator cade poarta peste cineva. Din cauze diverse ( ori e proasta poarta ori erau 2-3 care se zbenguiau pe bare). Are scoala responsabilitate? Conform cu proiectul dvs, da! E normal sa aiba scoala responsabilitati pentru ce e in curtea scolii sambata, duminica, la 19 seara? Este vreun director suficient de dement sa-si lege pietre de moara si griji in plus?
  Daca vreti sa redati curtea scolii comunitatii, faceti astfel incat scoala sa nu aiba NICIO responsabilitate pentru ce se intampla in afara programului de ore.Supravegheati / controlati / legitimati / amendati cu personalul primariei. Altfel, orice director zdravan la cap va scrie pe repede inainte cerere de montare de camere, aprobare de modificare a schemei de salariati, eventual cu completarea cu un operator de date personale ( ca face legitimare), va cere inspectia autoritatii competente pentru a verifica starea echipamentelor si toate astea se vor rezolva, insa nu in timpul vietii noastre…

 2. Domnule Viceprimar lasati prostiile astea cu terenurile liceelor , are dreptate domnu , decat sa veniti cu astfel de aberatii m-ai bine ati face ceva sa aiba si orasul Bacau un stadion nou ca avem 3 echipe in divizia a 3-a dar daca vor ajunge in divizia a 2-a , nu o sa poata ajunge in Superliga ca nu avem stadion

 3. Moare lumea de foame și vouă va arde de sport, nu mai au unde se droga toți boschetarii? Curțile școlilor trebuiesc amenajate pentru elevi, nu pentru toți cei care se aduna seara pe-acolo sa bea și sa fumeze. Distrugeți și școlile, unde muncesc profesorii sa decoreze, ca parcurile sunt vai de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *