Municipiul Bacău are, începând de marți, un regulament pentru organizarea și întreținerea spațiilor verzi, aprobat de Consiliul Local alături de un set de măsuri pentru extinderea spațiilor verzi în vederea atingerii țintei de 26 mp/locuitor, ca urmare a unui proiect pe care l-am inițiat și la care am lucrat în ultimele luni.
Mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea acestui proiect la care am lucrat mai bine de jumătate de an, care a ajuns la a șaptea formă față de cea inițială și care, dacă va fi aplicat întocmai, va duce în următorii ani la creșterea metrilor pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor! Sper ca primarul să îmi redea atribuțiile în ceea ce privește gestionarea spațiilor verzi, astfel încât să pot coordona implementarea regulamentului aprobat și implicit înverzirea Bacăului.
Odată cu aprobarea regulamentului municipalitatea a înființat și Comisia locală pentru spații verzi. Aceasta este compusă din 3 funcționari, inspectorul Viorel Albu și peisagista Alexandra Alexiu din cadrul Secției Spații Verzi, Cristian Ciortan de la Compartimentul GIS al Direcției Urbanism, respectiv 2 reprezentanți ai societății civile, prof. Lucian Șerban (Verde de Bacău) și Ion Holban (Agent Green). Comisia va aviza lucrările de amenajare și completare a spațiului verde, va propune lista arborilor cu valoare estetică și/sau istorică ce trebuie protejați, va aproba cererile de amenajare și întreținere a spațiilor verzi în parteneriat, va autoriza solicitările de toaletare și doborâre a arborilor și va întocmi planul de tăieri în ordinea urgențelor.
Intitulat generic „REGISVER”, regulamentul introduce, în premieră pentru municipiul Bacău, dreptul cetățenilor de a se implica în revitalizarea și regenerarea urbană a cartierelor în care locuiesc. Băcăuanii vor putea să își amenajeze și/sau întrețină spațiile verzi publice din vecinătatea acestora printr-un protocol de colaborare, în baza unei cereri și a unui plan de amenajare realizat împreună cu Secția Parcuri și Spații Verzi a municipalității. De asemenea, scuarile și grădinile publice din afara cvartalelor de locuit vor putea fi întreținute și/sau amenajate de persoanele juridice interesate, având dreptul să amplaseze cel mult două panouri informative de mici dimensiuni.
Operațiunile de toaletare a arborilor se vor putea executa strict în baza solicitărilor-tip aprobate și a regulilor din ghidul de aplicare a tăierii la arborii foioși, preluat de la Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor (ASoP), iar tăierile vor putea fi efectuate doar cu acordul comisiei și, indiferent de condiții, doar dacă vor fi plantați alți trei copaci, preferabil în proximitatea celui tăiat.
Hotărârea Consiliului Local obligă executivul primăriei să nu mai încheie contracte de închiriere sau de concesionare pentru ridicarea ori extinderea de construcții pe suprafețele înregistrate în Registrul spațiilor verzi și să inițieze în 30 de zile cele 3 proiecte prioritare pentru reabilitarea și extinderea spațiilor verzi:
- Un audit al spațiilor verzi din municipiul Bacău – evaluarea calității spațiilor verzi existente și a posibilităților de amenajare de noi spații verzi în municipiu;
- Un program de amenajare spații verzi noi în municipiul Bacău – conform concluzii audit spații verzi;
- Realizarea aliniamentelor stradale pe străzile din Municipiul Bacău – zone de regenerare urbană.
De asemenea, primarul este obligat prin hotărârea Consiliului Local să prezinte semestrial un raport în fața Consiliului Local cu privire la implementarea tuturor celor 11 proiecte și măsuri complementare pe care SIDU le propune pentru atingerea obiectivului unei zone metropolitane cu o rețea albastră-verde consolidată, extinsă și valorificată: perdele forestiere, împăduriri pe terenurile degradate și neproductive, amenajarea malurilor lacurilor, realizarea aliniamentelor stradale verzi etc.
Regulamentul mai prevede obligativitatea întocmirii unui plan anual de administrare și întreținere a spațiilor verzi, realizarea auditului și a strategiei obligatorii potrivit Legii 24/2007 a spațiilor verzi, funcționalizarea și actualizarea lunară a Registrului spațiilor verzi printr-o evidență localizată și periodică a intervențiilor de plantare, toaletare sau tăiere, efectuarea de tratamente împotriva dăunătorilor în baza buletinelor zilnice ale Oficiului Fitosanitar, dar și măsuri pentru combaterea creșterii vegetației spontane precum reîmprospătarea solului cu pământ fertil, aducerea acestuia la un nivel inferior bordurilor pentru prevenirea formării de aluviuni în urma precipitațiilor, respectiv însămânțarea cu gazon sau plante acoperitoare la sol ca regulă generală pe întreg teritoriul municipiului Bacău.
Sancțiunile prevăzute de regulamentul REGISVER sunt pe măsură, pornind de la 300 de lei și ajungând chiar și la 2.500 de lei pentru distrugerea spațiului verde din municipiul Bacău, agenții Poliției Locale având pe deasupra posibilitatea de a obliga contravenienții să suporte costurile pagubelor produse în baza unei grile anexate la regulament.
Forma aprobată a Regulamentului privind organizarea și întreținerea spațiilor verzi și parcurilor (REGISVER) poate fi consultată . De asemenea, mai jos puteți parcurge rezumatul grafic al întregului regulament.
Cu siguranta ca Bacaul se va inverzi.Acum m-am prins de ce este pamant peste tot.Ca doar unde sa crasca iarba?
Vai de capul nostru de Bacauani.Oare unde gasim la fiecare mandat sa votam asa capacitati ?
Este un start, zic eu.