Administrația Necula-PSD secționează fondurile pentru ONG-uri

Se pare că viziunea națională a PSD de punere la colț a ONG-urilor (adică a cetățenilor care au curajul să se asocieze și să militeze pentru diverse cauze civice, sociale, sportive, educaționale sau de orice altă natură) a început să fie aplicată la nivel local de primarii partidului condus de condamnatul Liviu Dragnea.

Concret, primarul Cosmin Necula propune, față de bugetul de anul trecut, tăierea a peste jumătate din suma pe care municipalitatea o pune la dispoziția asociațiilor, fundațiilor, persoanelor și cultelor pentru organizarea de activități non-profit în baza Legii 350/2005.

Dacă în 2016 programul de finanțări nerambursabile al municipalității băcăuane se ridica la suma de 9.931.250 lei și avea 6 domenii de finanțare, noua administrație taie drastic aceste fonduri pentru ONG-uri și propune o cifră totală de 4,1 milioane lei, împărțite astfel:

  • sport: 3 milioane (- 2,7 mil.);
  • tineret: 1 milion (+ 0,7 mil.);
  • cultură: 50.000 lei (- 1,25 mil.);
  • educație: 50.000 lei (- 181.250);
  • mediu: 0 lei (-181.250);
  • social: 0 lei (- 500.000);
  • culte: 0 lei (-1,9 mil.).

Așadar, protecția mediului, socialul și cultele au fost scoase din programul de finanțări nerambursabile.

finantari legea 350 bacau 2017

În paranteze am specificat diferența valorică față de suma oferită anul trecut. Așadar, asta este viziunea majorității din fruntea municipalității: firimituri la activitățile culturale și educaționale, respectiv bani mult mai puțini la sport (chiar dacă anul acesta deținem titlul de Oraș European al Sportului) și o alocare incompletă pe zona de tineret față de ceea ce ne-am asumat în documentul de candidatură cu care am reușit să aducem la Bacău titlul de Capitala Tineretului din România.

Desigur, nu am cum să nu admit faptul că triplarea fondului de tineret față de bugetul din 2017 este un succes (până la urmă, acesta a fost unul dintre obiectivele urmărite prin inițierea candidaturii pentru Capitala Tineretului), dar nici nu am cum să sar în sus de bucurie când observ că primarul nu respectă lucrurile pe care și le-a asumat și practic taie finanțarea pentru activitățile de tineret la jumătate față de ceea a convenit în toamnă cu mine și cu organizațiile de tineret, punându-și atunci semnătura pe aplicație.

Cum încurajează municipalitatea educația antreprenorială, civică, rutieră, pentru sănătate, când cel care o conduce aruncă pe masă „fabuloasa” sumă de 50.000 de lei pentru toate ONG-urile care vor să depună proiecte pe segmentul educațional? Putem spune că nu încurajează educația? Putem.

cosmin necula dezbatere cje bacau-1

Apropo de aceste finanțări nerambursabile, alaltăieri am vorbit despre schimbările care trebuie aduse regulilor privind aplicarea Legii 350/2005. Zilele astea, dar până la ședința de vineri, voi analiza proiectul de hotărâre cu actele procedurale propuse la vot, urmând să aflăm împreună în ce măsură propunerile ONG-urilor au fost incluse în varianta finală a documentelor care stabilesc regulile de finanțare.

P.S.: nu pot fi de acord cu acea idee de împărțire a alocării pentru tineret, în sensul în care jumătate din suma asumată în candidatură să meargă pe „parteneriate directe”. Dacă au încrederile în ideile lor, partenerii direcți, alții decât cei naționali, ar putea foarte bine să aplice și ei pe Legea 350 și să „beneficieze” de același tratament de care au parte celelalte organizații de tineret. Mie, unul, așa mi se pare corect.

Orice-ar fi, voi monitoriza cu foarte mare atenție atât felul în care vor fi selectate proiectele, cât și modalitatea în care vor fi cheltuiți banii publici.

2 thoughts on “Administrația Necula-PSD secționează fondurile pentru ONG-uri

  1. Doar 50.000 de lei pentru ong-urile de pe educatie? Pai cu banii astia se poate face lejer un chef al pensionarilor, eu as zice sa-i taie si pe astia. Vai de mama noastra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *