APM și Garda de Mediu Bacău nu recunosc că au în ogradă 4 depozite de deșeuri cancerigene

Marti, 21 Februarie 2017 | Bacau, stiri | 3 comentarii

Am s-o spun simplu și direct, fără ocolișuri: sunt șocat și profund revoltat. Am relatat multe nereguli în acești 10 ani de activitate în slujba comunității, dar cred că asta le întrece pe toate: Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău și Garda Națională de Mediu (GNM) – Comisariatul Județean Bacău tocmai au arătat că habar nu au despre marile probleme de mediu ale județului nostru. Este extrem de grav!

Joia trecută, am anunțat în exclusivitate că în județul Bacău se află 4 dintre depozitele ilegale de deșeuri pentru care România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a UE, bazându-mă pe lista oficială ce mi-a fost furnizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și care mai apoi a fost tradusă și publicată pe site-ul oficial al acesteia.

halda fosfogips bacau decembrie 2016

Astăzi, cotidianul Deșteptarea deschide ediția cu o știre-întrebare care  îmi este adresată mie: “Unii comentatori ai acestei măsuri spun însă că, totuși, în județ ar fi patru asemenea depozite, în Dărmănești, Onești și Bacău.” Serios, Deșteptarea, “unii comentatori”? Nasol să dăm numele nebunului ăla de consilier local independent care dă pe goarnă multe dintre problemele din Bacău, nu? Un jurnalist care se respectă ar fi dat un telefon “comentatorilor” (care de fapt e unul singur) și ar fi inserat în material poziția exprimată de aceștia.

Trecând peste cei care am observat deja că țin cu ursul, ajungem la cei care ar trebui să vegheze la respectarea normelor de mediu, asigurându-ne un mediu înconjurător sănătos. Vorbesc despre APM și GNM Bacău, două instituții cu atribuții de control în domeniul mediului care, așa cum citim în Deșteptarea, se jură că în județul Bacău nu există depozite sau spații de depozitare pentru deșeuri active neconforme care să se supună procedurii de infringement. Astfel, ele dovedesc nu doar că ignoră acțiunea Comisiei Europene, ci și că nu cunosc nici măcar cele mai importante probleme care afectează sănătatea cetățenilor județului Bacău.

Prin această declarație, APM Bacău tocmai ne-a dat de înțeles că în Bacău nu ar exista nicio haldă de fosfogips care să pună în pericol viețile a sute de mii de cetățeni din municipiul Bacău și din împrejurimi. Or fi venit noaptea trecută în sudul Bacăului niște extratereștri care ne-au scăpat de acest munte toxic și noi nu știm?

halda fosfogips bacau

APM și GNM Bacău nu știu sau… se fac că nu știu?

Stau și mă întreb dacă declarațiile concertate ale reprezentanților acestor două instituții de mediu din Bacău sunt consecința unei incompetențe crase sau dacă nu cumva e vorba de chestiuni mult mai complicate în care sunt implicate niște personaje care au interesul să țină cât mai ascunse aceste bombe ecologice. Oricum ar fi, deja le-am comunicat pe e-mail lista oficială a Comisiei Europene cu cele 68 de depozite problematice din toată țară, iar în cursul zilei de astăzi mă voi adresa structurilor naționale ale acestor două instituții pentru a-i alerta că la Bacău se întâmplă niște lucruri dubioase.

Bonus pentru funcționarii adormiți din județul nostru: vicepremierul Daniel Constantin recunoaște problema, confirmă numărul de peste 60 de depozite neconforme din țară și anunță că statul va împrumuta, prin Trezorerie, autoritățile publice locale pentru închiderea depozitelor de gunoi neconforme. Cosmin Necula, se aude?

Momentan nu voi cere demisii, dar cred că o revenire asupra subiectului este necesară atât în cazul celor două instituții, cât și în ceea ce privește cotidianul Deșteptarea.

Screen Shot 2017-02-21 at 02.48.24

3 comentarii la “APM și Garda de Mediu Bacău nu recunosc că au în ogradă 4 depozite de deșeuri cancerigene”

 1. X 23 Februarie 2017 at 03:59 Permalink

  vreun raspuns, vreo reactie de la institutii?

 2. tipras 1 Martie 2017 at 14:02 Permalink

  Te lasa Desteptarea Sa comentezi in directia domlui primar general Necula ?

  • Kristofer 1 Martie 2017 at 15:55 Permalink

   Trebuie să mă lase Deșteptarea? Mă gândeam că dreptul la liberă exprimare e garantat de Constituție. :)


Lasa un comentariu