Acest text este dedicat prietenului meu Andrei Bogdan Petre, un om pe care îl cunosc încă de la începutul aventurii mele în Consiliul Național al Elevilor, pe când și el era unul dintre oamenii noi din Consiliu.
Părerea mea este că Andrei a scris istorie în mandatul său, luptându-se în permanență pentru membrii, valorile de bază și interesele Consiliului Național al Elevilor. Și-a sacrificat viața personală pentru CNE, iar pentru asta merită, dacă nu „jos pălăria” (așa cum fac eu), măcar puțină recunoștință. Inclusiv din partea unor opozanți precum Cristea Alin.
Îl cunosc încă din iarna anului 2010, când amândoi eram abia aleși să ne reprezentăm colegii la nivel județean. Eu eram prim-vicepreședinte la CJE Bacău, iar el președinte la CJE Constanța. Cu drag îmi amintesc că în acel an ne sunam și ne întreceam la propriu în activitățile pe care amândoi le puneam la cale la Bacău, respectiv la Constanța.
Andrei a dat prietenii, familia, sărbătorile, cursurile de la școală, chiar și sănătatea pe sutele, miile de ore în care a muncit pentru dezvoltarea acestei structuri. I-a plăcut să facă lucruri pentru elevi și, ca dovadă, a dus organizația pe cele mai înalte culmi. A se vedea raportul de activitate pe care l-a prezentat la Adunarea Generală a Consiliului Național de la Galați.
Nu voi uita niciodată cum a venit la Bacău imediat după ce a câștigat mandatul de președinte al CNE, special pentru a ne ajuta să convingem conducerea celui mai bun liceu din Bacău (despre Colegiul Național „Vasile Alecsandri” este vorba) că alegerile pentru Consiliul Școlar al Elevilor trebuie refăcute, așa cum spune regulamentul. Am reușit să facem asta, iar meritele sunt în primul rând ale lui Andrei.
Putea să își vadă foarte frumos de școală sau să dea bir cu fugiții – așa cum a procedat un brav președinte de regiune. Dar Andrei nu a făcut-o. A rămas aici cu noi și ne-a susținut în demersul nostru corect.
Bravo, Andrei!
Despre Andrei Bogdan Petre v-am vorbit pe larg în urmă cu un an de zile, prezent la una dintre întâlnirile din seria Divanul VIP.
In articolul tau ai dreptate, dar doar pe jumatate. Sa o luam pe rand:
In primul rand, ai fi mult mai credibil daca nu ai mai tot da-o cu prietenul meu Andrei Bogdan. Sunteti prieteni, ok, dar asta denota nota de subiectivism a articolului. Da, Andrei Bogdan a facut multe pentru CNE; acum organizatia e vizibila, are incheiate parteneriate, reprezinta, intr-adevar, un organ consultativ al ministrului asa cum ar trebui sa fie si nu doar formal.
Asta asa este si nime nu nu poate nega asta. Dar cu starea de fapt din CNE ce parere ai? Cu stilul lui Andrei Bogdan de a fi sef, nu lider, cu pumnii bagati in gura unor oameni care au indraznit sa aiba alte opinii decat cele ale lui Andrei (il amintesc aici doar pe dl Sorin Vlaic) si care nu au fost neaparat gresite? De faptul ca la el in judet nu a organizat alegeri, dupa ce ca pentru Bacau a pus o tara in cap, ce parere ai? Bun, nu l-a lasat ISJ-ul de acolo. Ok. Dar nu putea sa ceara ajutorul, de ce nimeni nu a scos niciun cuvant, iar pentru un amanrat de CSE s-a rasturnat tot CNE-ul? Cumva pentru ca, atunci, Andrei era la inceputul mandatului si avea nevoie de actiuni care sa ii consolideze pozitia? Da! Iar acum cumva pentru ca acelasi Andrei nu mai a avut curajul sa mai aiba aceeasi atitudine ferma pentru ca era vorba de judetul lui si pentru ca cineva statea cu curelusa la poponeata lui?
Intr-adevar, Andrei a facut lucruri bune pentru CNE. Dar degeaba toate astea, daca ai o atitudine pe care a avut-o Andrei si pe care nu o poti nega, deoarece ii cunosti toate dedesubturile. Nu ramai in constiinta unor oameni cu astfel de atitudini duplicitare, cu discursuri in care, in loc sa te apropii de cei pe care ii ai in subordine, nu faci decat sa pari un arogant, daca ti-ai executat pe rand toti cei care au indraznit sa aiba alte opinii fata de cele ale tale, inconjurandu-te de oameni care sa execute ordinele in minutul 2 pentru ca tu, mai apoi, sa culegi roadele. Prieteni ca tine, care sa sara mereu in „ajutor” se gasesc peste tot, dar oameni care sa mai vada si dincolo de aparenta si sa judece, nu doar sa dea din cap asemeni unui magar, care aproba tot ce aude, sunt mai putini.