Deoarece nu am avut niciodată finanțare europeană contractată pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Bacău și în momentul de față situația este în coadă de pește, vin cu o propunere adresată Consiliului Județean Bacău: citiți ghidul POR 2014-2020 și veți vedea că puteți construi nu doar centura până în 2020, ci și alte lucruri benefice cetățenilor băcăuani!
Conform axei 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale din Programul Operațional Regional 2014-2020, județele din România (singure sau în parteneriat cu orașe, municipii și comune) pot accesa până la 50 de milioane de euro pentru proiecte prin care să facă următoarele:
- construirea de variante ocolitoare cu statut de drum județean;
- construirea de pasaje/noduri rutiere;
- construirea/modernizarea de stații pentru transport public pe traseele drumurilor județene;
- investiții destinate siguranței rutiere pentru pietoni și bicicliști (trasee pietonale și piste pentru bicicliști);
- perdele forestiere și parapeți pentru protecție.
Sunt tare curios să văd planurile Consiliului Județean Bacău în ceea ce privește atragerea de fonduri europene în exercițiul bugetar 2014-2020. Au trecut deja 2 ani, ghidurile au câteva luni de când au fost publicate, dar noi nu avem strategiile de dezvoltare actualizate, iar proiectul de buget pe 2016 nu include cheltuieli prea mari pentru dezvoltarea de noi proiecte europene.
Sunt lucruri importante pe care le-am putea face, însă e nevoie în primul rând ca autoritățile să își propună să dezvolte proiecte pentru îmbunătățirea vieții băcăuanilor. La Satu Mare și Buziaș (Timișoara), centurile ocolitoare au fost realizate de către consiliile județene cu banii europeni disponibili în perioada 2007-2013. Noi ne-am tot rugat la autoritățile centrale și iată că ne aflăm în 2016, iar lucrările la Centura Bacău încă n-au început.
Ca să nu se mai uite cu ciudă în 2020 la analizele referitoare la proiectele pe care ar fi putut le să realizeze în ultimii ani cu bani europeni, le recomand celor care se află la conducerea CJ Bacău să pună osul la treabă și să înceapă realizarea proiectelor pentru exercițiul bugetar european 2014-2020.
Dacă e cu bani europeni mai exista comisionare? Dacă nu, atunci nu prezintă interes. Cred ca asta a fost motivul pentru care o serie de proiecte din Bacău au murit. Nu a fost loc de întors banii, s-au reziliat contractele și se fac din buget propriu. Acolo este loc gârlă de întors banii.