În chestiunea fondului de tineret, Consiliul Județean și Consiliul Local nu vor avea de ales

Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău se lasă greu. Le-am explicat cu frumosul că fondul de tineret e necesar, că sunt cel puțin 20 de organizații de tineret din județ interesate de aceste resurse pentru tineri și că Legea tinerilor 350/2006 îi obligă să pună la dispoziție un fond pentru activități de tineret, dar ei o țin deocamdată pe-a lor, sfidând tinerii băcăuani.

Vorbesc concret, pe cifre, cu proiectele de buget pentru anul 2016 pe masă, publicate recent pe site-urile celor două autorități publice. Nu există alocare bugetară pentru tineri nici în bugetul de la municipiu, nici în bugetul de la Consiliul Județean. Asta în ciuda faptului că înainte de sărbători am primit asigurări de la Ilie Bîrzu (consilier local) că sigur vor fi bani pentru fondul de tineret la nivelul Consiliului Local în 2016, lucru pe care l-a subliniat și zilele astea, după ce a fost făcută publică vestea că va deveni viceprimar. În schimb, de la Consiliul Județean încă nu am primit niciun semnal pozitiv.

Aștept materializarea acestor promisiuni prin amendamente în comisii, căci deocamdată mă uit la proiectul de buget și nu văd secțiune de tineret. Vă reamintesc că după masa rotundă din Subway am depus petiție semnată de 20 de organizații atât la județ, cât și la municipiu, drept pentru care de data asta nu se vor mai putea ascunde în spatele unei scuze de genul „nu ne-a cerut nimeni acest fond”, așa cum au făcut în anii anteriori. De 9 ani încalcați legea, cred că a cam venit timpul să o respectați fără să fiți rugați, presați și certați de societatea civilă!

cover fond tineret bacau

Deja mă gândeam la structura cererilor de chemare în judecată și argumentele pe care le-aș fi putut dezvolta în instanță, dar sper să nu fim nevoiți să ajungem acolo. Dacă bugetele de la CJ și CL vor fi votate fără fond de tineret, acestea vor trebui atacate în instanță de prefectul Dorian Pocovnicu deoarece acesta va primi, dacă nu s-a întâmplat deja, o adresă de la Guvernul României în care i se va cere în mod explicit să își exercite controlul de tutelă administrativă, atacând hotărârile prin care vor fi aprobate bugetele. Astfel, bugetul Consiliului Județean și cel al Primăriei Bacău vor fi suspendate, iar autoritățile nu vor putea face plăți. Își asumă primarul, președintele Consiliului Județean și toți consilierii lor acest risc?

Salut pe această cale implicarea Ministerului Tineretului și Sportului în aplicarea prevederilor din Legea tinerilor privind fondurile de tineret!

ministerul tineretului dezbatere lege tinerilor

2 thoughts on “În chestiunea fondului de tineret, Consiliul Județean și Consiliul Local nu vor avea de ales

  1. eu nu as avea nicio asteptare de la prefect care a fost total absent din viata publica..

  2. Bine ca a inceput si guvernul asta sa miste ceva, dar ma indoiesc ca prefectul va asculta ce spune guvernul. Pana la urma e uns politic in functie si n-o sa manance mana care l-a hranit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *