Clienți noi pentru una dintre legile mele preferate, 544/2001

Marti, 12 Iulie 2016 | stiri | 3 comentarii

O lege care m-a ajutat foarte mult în activitatea mea de blogger și activist civic pe care am depus-o până acum este 544/2001, cea privind liberul acces la informațiile de interes public. Datorită ei ați avut ocazia să aflați în postările mele fel de fel de detalii privind funcționarea instituțiilor și mai ales cheltuirea banilor publici.

Orice cetățean are dreptul să o folosească și chiar vă invit să o faceți de fiecare dată când aveți curiozități despre activitatea oricărei instituții publice.

Acestea fiind spuse, Legea 544/2001 tocmai a suferit o îmbunătățire, cel puțin eu așa o văd, ca urmare a promulgării Legii 144/2016 privind modificarea articolului nr. 2. Astfel, de-acum înainte, sub incidența prevederilor Legii 544 vor intra și partidele, federațiile și ONG-urile de utilitate publică ce beneficiază de finanțare din bani publici.

Adică trebuie să respecte normele și criteriile de transparență din lege (să aibă pe site actele privind organizarea și funcționarea, structura organizatorică, bugetul și bilanțul contabil, programele și strategiile proprii etc.), dar și să răspundă solicitărilor cetățenilor cu privire la informațiile de interes public.

Pe lângă asta, Guvernul României a modificat zilele trecute normele de aplicare a legii astfel încât să nu mai existe abuzuri de genul perceperii unor sume de genul 5 lei/pagină pentru cetățenii care solicită informații și documente publice, așa cum se întâmpla la Primăria Bacău până la finalul anului trecut, când am reușit să dau jos acea taxă aberantă.

Fără să par sau să fiu răutăcios, deja mă bate gândul să cer niște detalii financiare de la anumite partide și organizații non-guvernamentale de utilitate publică din Bacău. În altă ordine de idei, Ionel Palăr este singurul parlamentar băcăuan care se află printre inițiatorii acestei modificări legislative.

palatul parlamentului instagram kristofer93

3 comentarii la “Clienți noi pentru una dintre legile mele preferate, 544/2001”

  1. curiosul 12 Iulie 2016 at 19:25 Permalink

    cateva dorinte:
    – FSC, Betania, Fundatia Comunitara Bacau, AJF Bacau si alte cateva care nu imi vin acum in minte, dar ti le trimit aici cand imi amintesc. Mersi!

  2. Mihai 14 Iulie 2016 at 09:15 Permalink

    Si eu am curiozitatile mele. Mai ales pe partea de finantare a unor astfel de ONG-uri. Sa ne tii la curent cu informatii.


Lasa un comentariu