E oficial: adio taxă abuzivă de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public

În ceasul al doișpelea, consilierii locali liberali au dat curs propunerii mele și au votat astăzi eliminarea, începând cu anul 2016, a taxei de 5 lei pe pagină pe care municipalitatea o percepea până acum cetățenilor care solicitau informații sau documente publice în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.Asta după ce în luna septembrie a acestui an, Consiliul Local, la solicitarea Primăriei Bacău, mi-a respins plângerea prealabilă prin care am cerut consilierilor să abroge aceeastă taxă abuzivă, menită să îngrădească accesul cetățenilor la informațiile de interes public.

sedinta consiliul local bacau 28 decembrie 2015

Opoziția a fost receptivă atunci, însă liberalii au ținut cu dinții de această taxă astronomică. La ședința de azi s-au răzgândit și au votat o hotărâre privind taxele de la nivel local, altele decât cele prevăzute în Codul Fiscal, cu această modificare: eliminarea taxei pe informațiile de interes public.

Îmi pare rău că a durat atât și că astfel de propuneri sunt votate de cei aleși de noi doar din rațiuni electorale, însă important e că am rezolvat această problemă. Nu spun că am mutat munții din loc, dar este o chestiune care încurajează transparența la nivelul Primăriei Bacău. E o victorie cetățenească ce demonstrează că lucrurile se pot schimba cu perseverență.

Acum putem solicita informații de interes public de la Primăria Bacău fără să ni se mai ceară bani pe un drept al nostru, consfințit de lege.

cristian ghinghes centrul de afaceri bacaufoto via Gabi Mihai

3 thoughts on “E oficial: adio taxă abuzivă de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public

  1. Ăștia nu-și dau seama cât de penibili sunt?
    Mureau dacă aprobau chestia asta când s-a discutat prima oară?

  2. Eu n-as fi abrobat-o nici intr-o mie de ani. Taxa nu este abuziva, in lege este mentionat faptul ca solicitantul trebuie sa suporte taxele aferente. Mai mult, personalul primariei nu trebuie sa fie blocat in fata vreunui copiator doar pentru ca niste mofturosi care solicita sute de pagini doar pentru ca asa vor ei, sau pentru ca ei iau niste bani cand scriu licente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *