CNAIR refuză să ofere informații despre problemele de proiectare de la Centura Bacău

Joi, 12 Ianuarie 2017 | Bacau, Initiative personale | 1 comentariu

La începutul lunii decembrie, v-am povestit că am descoperit un răspuns al Ministerului Transportului, semnat chiar de fostul ministru tehnocrat Sorin Bușe, care arată că antreprenorul (adică Eko Insaat Ve Tic As) a sesizat o serie de probleme privind proiectarea variantei ocolitoare a municipiului Bacău.

Cică ar exista neconcordanțe între cotele naturale ale terenului și cele din proiectul tehnic, deci problema ridicată de constructorul turc nu e o nimica toată, ba dimpotrivă.

Interesat de bunul mers al lucrărilor la acest obiectiv atât de important pentru municipiul Bacău (și nu numai), am intrat pe aplicația Ia Statul la Întrebări de la România Curată, unde, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, am solicitat pe 10 decembrie 2016 de la CNAIR (ex-CNADNR) următoarele date:

  • 1. Care sunt neconcordanțele punctuale între realitatea de pe teren și datele din proiectul tehnic identificate de antreprenor în ceea ce privește obiectivul de investiții Centura Bacău?
  • 2. Care sunt neconcordanțele identificate de Proiectantul general după verificările din teren?
  • 3. Dacă există astfel de probleme la proiectul tehnic, cum urmează să fie modificat și cu ce afectează acest aspect lucrările și în ce zone? Aceste modificări vor fi și ele avizate de Comitetul Tehnico-Economic al CNAIR?
  • 4. Care este proiectantul general al lucrării, cum a fost desemnat acesta, care este valoarea contractului și dacă vor fi impuse sancțiuni pentru problemele la proiectul tehnic?
  • 5. Care este situația exproprierilor? Toată suprafața amplasamentului este la dispoziția CNAIR? Dacă nu, care sunt suprafețele cu probleme în privința exproprierilor?

Aseară, la mai bine de 30 de zile de la trimitere, am primit de la România Curată o înștiințare cum că CNAIR nu a răspuns la cerere în termenul legal de soluționare. Oare de ce? N-o fi gata “verificarea coordonatelor topografice” sau neregulile constatate sunt atât de grave încât s-au gândit că e mai bine să le țină la secret?

Vă spun sincer că nu îmi place deloc treaba asta. Pe zi ce trece, apar tot mai multe probleme și informații care parcă prevestesc împotmolirea proiectului. Totuși, sper să nu fie așa, mai ales că acum a venit la guvernare exact partidul care se lăuda că a semnat contractul de execuție… fără a avea mult-promisa finanțare europeană.

Cei 14 parlamentari băcăuani, abia așezați pe fotoliile din Casa Poporului, ar face bine ca în această perioadă să nu stea degeaba și să pună presiune pe executiv astfel încât să bugeteze așa cum trebuie anul acesta lucrările de la Centura Bacău. Plus că n-ar strica niște interpelări referitoare la problemele de proiectare, exproprieri și, desigur, stadiul contractării finanțării europene. Hai, la treabă, a trecut vacanța!

centura bacau

1 comentariu la “CNAIR refuză să ofere informații despre problemele de proiectare de la Centura Bacău”

  1. Sorin 12 Ianuarie 2017 at 07:55 Permalink

    Bravo Cristi, nu te lasa! Este cel mai important proiect al bacaului si nu trebuie abandonat, presiuni la iubitii nostri alesi – ‘banuiesc’ ca acesta este motivul pentru care sunt ei acolo: sa ne reprezinte si sa ne rezolve doleantele!


Lasa un comentariu