Consiliul Local Bacău a adoptat azi un proiect care era în dezbatere publică până mâine inclusiv

Miercuri, 20 Aprilie 2016 | Bacau | 1 comentariu

Unul dintre cele 7 proiecte propuse de Primăria Bacău pentru ședința de azi a Consiliului Local s-a referit la aprobarea actelor procedurale pentru punerea în aplicare a Legii 350/2005, cea prin care ONG-urile pot primi, în urma unei competiții ulterioare, finanțări nerambursabile pentru activitățile nonprofit pe care le desfășoară.

Mă interesează acest proiect deoarece printre domeniile finanțate în acest an prin Legea 350/2005 se regăsește și tineretul, fond pentru care la începutul anului m-am luptat și care a fost în sfârșit bugetat cu suma de 300.000 de lei, în premieră după 10 ani de nerespectare a Legii tinerilor.

Metodologia generală și ghidurile solicitantului, pe baza cărora se acordă aceste finanțări pentru ONG-uri, au fost puse în dezbatere publică pe 8 aprilie 2016, cu mențiunea că cetățenii și asociațiile pot trimite propuneri de modificare a proiectului de hotărâre până la data de 21 aprilie 2016, adică inclusiv până mâine. Conform Legii 52/2003 a transparenței decizionale în administrația publică, proiectul trebuia să stea în dezbatere publică cel puțin 30 de zile. De pe 8 și până astăzi se împlinesc doar 13 zile.

termen dezbatere publica acte legea 350 abcau 2016

Partea cea mai revoltătoare e că proiectul privind actele procedurale pentru aceste finanțări nerambursabile, la care anumite organizații poate că voiau să aducă amendamente, trebuia să stea în dezbatere publică până mâine inclusiv și abia apoi redactat și propus Consiliului Local spre aprobare. Primăria Bacău a dat-o rău în bară la faza asta, aprobând un act normativ trecând cu vederea faptul că încă se afla în perioada de dezbatere publică.

Azi, după ședință, am aflat de la Ilie Bîrzu, viceprimar cu atribuții de primar, că vineri a avut loc o întâlnire pentru formularea de recomandări privind hotărârea de Consiliu Local adoptată azi. Habar nu aveam! Eu și toți ceilalți colegi din societatea civilă nu am fost anunțați, că dacă știam de întâlnire cu siguranță eram acolo deoarece există chestiuni în aceste ghiduri care necesită modificări. De fapt, ei au simulat o dezbatere publică, viceprimarul Radu Ababei fiind direct răspunzător pentru această situație. Minuta întâlnirii, publicată pe site-ul Primăriei, spune tot.

Mă gândesc serios să sesizez Prefectul Bacăului și să îi cer acestuia atacarea actului în contencios din cauza nerespectării prevederilor privind transparența decizională. Poate că erau ONG-iști care voiau să depună recomandări și propuneri mâine, chiar în ultima zi de dezbatere publică. Aveau tot dreptul să o facă în ultima clipă, atâta timp cât pe site scria că data limită era 21 aprilie. De ce au adoptat proiectul cu o zi înainte? Cumva pentru că acele acte trebuie făcute cu dedicație pentru anumite ONG-uri? Sunt întrebâri la care vom afla împreună răspunsul.

sedinta consiliul local 20 aprilie 2016-3

sedinta consiliul local 20 aprilie 2016-2

sedinta consiliul local 20 aprilie 2016-1

1 comentariu la “Consiliul Local Bacău a adoptat azi un proiect care era în dezbatere publică până mâine inclusiv”

  1. cristi 20 Aprilie 2016 at 13:55 Permalink

    Si ce ar face ONG-urile cu acesti bani?Nu cumva sant bani risipiti ?Este clar ca nu sant singurii bani aruncati,dar trebuie sa oprim odata aruncatul banilor in caini.Bacaul a cheltuit un buget impresionant in ultimii zece ani si cu toata sinceritatea,nu se vede nici o realizare.Oriunde mergi in Bacau vezi active degradate(gen stadionul central).Cu 100.000 de euro anual alocat si cheltuit cu cap,acest stadion ar fi aratat gospodarit.Cu inca 100.000 euro(anual) ar fi fost si acoperit.


Lasa un comentariu