Consiliul Național al Elevilor a făcut o plimbare până la București

Luni, 16 Martie 2015 | Tineret | 1 comentariu

Câteva mii de euro de la bugetul de stat s-au dus pe apa sâmbetei după ce aproximativ 50 de elevi s-au întrunit weekendul acesta la București pentru Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Național al Elevilor.

Zic că au consumat aiurea niște resurse deoarece nu s-au întâlnit ca să dezbată și să propună soluții la problemele reale ale elevilor din România, ci ca să își aleagă un secretar, să aprobe niște regulamente și amendamente nedemocratice, fortificând astfel birocrația din cadrul structurii, dar și pentru a merge la teatru. Aceasta din urmă pare a fi cea mai productivă treabă pe care au făcut-o zilele astea în Capitală.

ag cne 2015 bucuresti

N-aș vrea să reiau ce am scris aseară pe Adevarul.ro despre Adunarea Generală a CNE, la care și eu am asistat vineri și sâmbătă, însă trebuie menționate niște chestiuni:

  • elevii n-au avut nicio întrebare pentru ministrul Sorin Cîmpeanu, prezent la evenimentul de deschidere;
  • cenzura nu e moartă în CNE, ci se transformă în norme aberante, birocratice și comuniste;
  • Bajdechi a fost dat afară din sală;
  • unicul candidat pe postul de secretar pe externe, Tudoroiu Eusebiu, a fost validat cu 21 de voturi (chiar dacă majoritatea membrilor AG înseamnă 23 de voturi);
  • Dragoș Popa, președintele CJE Bacău, a fost eliminat din cursă după o invalidare neregulamentară a candidaturii sale;
  • pentru ca o persoană care nu e membră AG să rămână la lucrările CNE a fost nevoie de aprobarea a 2/3 din membrii AG. Pentru ca secretarul pe externe să fie validat n-a fost nevoie nici măcar de votul a 1/2 din membrii AG CNE. Democrație originală și la elevi. Doamne ferește ca ăștia să ajungă vreodată la cârma României!

Niciun cuvânt despre manualele școlare. Niciun cuvânt despre cazul de la Șincai. Niciun cuvânt despre abuzurile din licee. Niciun cuvânt despre regulamentul școlar care încalcă drepturile și libertățile elevilor. Niciun cuvânt despre presiunile puse de inspectoratele școlare pe reprezentanții elevilor care au curaj să vorbească.

ag consiliul national al elevilor bucuresti 2015 (5)

Abia aștept să văd cum arată mascota CNE care a fost promisă de noul secretar pe externe, Tudoroiu Eusebiu. Cică vrea să meargă cu ea prin toată țara cu scopul de a promova Consiliul Elevilor. Clar, asta era ultima problemă a celor pe care vă lăudați că îi reprezentanți!

Pe de altă parte, e bine că am scăpat de “cenzuratorul” Tudor Găitan. El a dat afară de pe grupul de Facebook al CNE pe toți cei care și-au permis să critice activitatea structurii. Sau care au remarcat lipsa de reacție a CNE-ului în chestiunile care privesc elevii. Aștept de la Eusebiu să rezolve problema cenzurii din CNE.

P.S.: De fapt aștept înființarea Federației Elevilor din România. 🙂

ag consiliul national al elevilor bucuresti 2015 (1)

ag consiliul national al elevilor bucuresti 2015 (2)

ag consiliul national al elevilor bucuresti 2015 (3)

ag consiliul national al elevilor bucuresti 2015 (4)

 

1 comentariu la “Consiliul Național al Elevilor a făcut o plimbare până la București”

  1. Mihai 17 Martie 2015 at 09:07 Permalink

    Este dureros sa vezi ca interesele proprii incep sa primeze inca de la aceste varste. Pacat, o reuniune nationala trebuie sa fie mai mult decat un networking offline.


Lasa un comentariu