De fiecare data cand am ocazia sa intalnesc oameni care s-au facut remarcati intr-un fel sau altul in viata publica romaneasca sunt nerabdator sa ii cunosc si sa ii ascult pentru lucrurile pe care acestia le au de zis tinerilor. Asta s-a intamplat si in tabara Maratonul Comunicarii la care am participat in perioada 12-17 septembrie in Satul Prunilor.
Cei 32 de participanti, printre care si ma numar si eu, i-au avut in fata in aceste zile pe Csibi Magor, director WWF Romania si initiator al proiectului Think Outside The Box si Mircea Toma, presedinte ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si redactor la Revista Kamikaze. Zic sa ii luam pe rand.
Csibi Magor. Fost politician si fost europarlamentar ales in 2007, a renuntat la politica, spune el, pentru ca si-a dat seama dupa nenumarate eforturi ca nu poate schimba nimic in actualul sistem, dar si din cauza ca niciodata nu va accepta mizeriile din politica romaneasca. Astfel, si-a dedicat ultimii ani dezvoltarii proiectului Think outside the box (Totb).
Este un sustinator convins al protejarii mediului si incurajeaza toate initiativele verzi. Nu are masina, merge pe jos (nici macar cu metroul), nu ia liftul, face dus numai cu apa rece si foloseste sapun de casa pe post de pasta de dinti. Se uita rar sau aproape deloc la televizor si, atentie, nu mananca produse aduse de la o distanta mai mare de 400 de kilometri, consumand doar produse romanesti. Cel putin asta spune el. Daca este sau nu maniac, numai voi imi puteti spune.
Cu toate ca este ungur, Csibi vorbeste limba romana mult mai bine dacat peste jumatate din romani, in ciuda faptului ca uneori spune doi vaci in loc de doua vaci. Este de inteles, caci limba maghiara nu are genuri si nici ministri care sa incurce genurile. Totusi, ne-am amuzat teribil auzind „acesti vaci” si „vacii”.
Convingerile personale il fac pe Csibi sa fie un exemplu pentru cei carora le pasa de mediul inconjurator. Pentru mine, insa, este un om care exagereaza in multe privinte si care a fost dat la o parte incercand sa schimbe mentalitatile de sus in jos. Acum, prin Totb, Csibi incearca sa schimbe ceva de jos in sus. Nu stiu cati politicieni ar fi dispusi sa renunte la functia de eurodeputat in dauna convingerilor personale.
Mircea Toma. Este a doua oara cand il vad, precedentul avand loc la Sinaia, la cursul de formare Educatie pentru Sanatate, in februarie. Daca atunci acesta a sustinut o prezentare atent documentata in fata elevilor si a profesorilor participanti la proiect, Mircea Toma a lasat MacBook-ul si a venit in Satul Prunilor pentru o discutie libera cu studentii.
Presedintele ActiveWatch i-a sfatuit pe studentii la jurnalism si comunicare sa activeze cat mai mult in ONG-uri, sa faca practica si sa aiba experiente care sa ii arunce pe acestia „in focurile” sistemului, deloc corect si cuminte. A vorbit enorm de mult despre Rosia Montana si cat de periculos este acest proiect pentru natura, condamnand mai multi politicieni romani pentru stadiul avansat in care se afla aceasta initiativa. Atat el, cat si Csibi Magor, sunt convinsi ca RMGC cumpara o buna bucata a presei romanesti pentru a face cunoscut proiectul Rosia Montana ca fiind unul profitabil si benefic pentru intreaga societate romaneasca.
Mircea Toma ne-a mai vorbit si despre implicarea lui in Vama Veche, statiune care se pare ca la un moment dat risca sa isi piarda specificul underground. Intrebat de studentii la jurnalism daca Revista Kamikaze este in pragul falimentului, Mircea Toma a negat acest lucru dar a precizat ca situatia nu este deloc roz din punct de vedere financiar.
Cel de-al treilea invitat in tabara era Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Delta. Telefonul acestuia a fost incercat de mai multe ori de catre cei de la Fundatia Terra Mileniul III, insa fara succes. Liviu Mihaiu nu a mai venit. As fi avut cateva intrebari referitoare la pseudo-actiunile de constientizare a protejarii biodiversitatii din Delta.
Extrem de amuzant. Crede că ajută pământul trăind ca acum câteva sute de ani?