De ce să ne mințim? Problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată!

Luni, 9 Septembrie 2013 | Bacau, foto | 3 comentarii

Chiar dacă este o chestiune valabilă pentru aproape toată țara, acum am să mă refer strict la municipiul Bacău, unde domiciliez. În 2011, când Primăria Bacău a anunțat că problema patrupedelor fără stăpân va fi rezolvată prin strângerea celor 5.000 de suflete canine de pe străzi într-un adăpost de 15 hectare situat marginea orașului, am lăudat măsura și bănuiesc că toată lumea era fericită. Cine n-ar fi, știind că poate să se plimbe pe stradă fără să fie atacat de nu știu ce câine turbat?

Ei bine, hinghereala se desfășoară în ritm de melc în Bacău. Zilele trecute, probabil datorită discuțiilor iscate după ce un copil de 4 ani a fost omorât de un câine în București, Primăria a emis un comunicat de presă prin care a prezentat o statistică privind activitatea SGCC (Serviciul de Gestionare a Câinilor Comunitari).

caini comunitari bacau

Un serviciu cu un nume funny, dar care are o responsabilitate enormă, ce în 2012 a capturat puțin peste 1.500 de câini. Așadar, apropo de sondajul meu fulger din primăvara anului 2012, vreo 4 câini pe zi. Doar atât? Mă întreb ce le fac hingherii de durează atât. Trag cu arcul după ei? Le întind capcane?

În prezent, în adăpost se află 3.433 de câini. Aplicând elementara operație de scădere și luând în considerare faptul că patrupedele de pe străzile bacăului n-au fost în călduri în ultimii doi ani, lucru puțin probabil, pe străzi s-ar afla în acest moment peste 1.500 de câini. Repet, fără să fi luat în considerare înmulțirea lor. A se observa că sunt un optimist drăguț.

Comunicatul mai precizează din ce surse este asigurată hrana, bla bla, ce asociații și societăți comerciale ajută, bla bla, însă nu spune nimic despre numărul actual al câinilor comunitari din Bacău. Un medic veterinar, Gabriel Axinte, fost consilier local, spune că vreo 3500-4000. De ce tac cei de la Primărie?

Situația nu este deloc roz, ba chiar alarmantă. În ultimul an, peste 700 de adulți și aproape 400 de copii mușcați de câini au ajuns la Spitalul Județean de Urgență. Informația o am de la Realitatea TV.

caini-maidanezi-in-bacau

3 comentarii la “De ce să ne mințim? Problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată!”

  1. Vlad 12 Septembrie 2013 at 11:00 Permalink

    “Cetățenii municipiului Bacău mai sunt rugați ca, în momentul în care văd mai mult de doi câini comunitari la un loc, să sune la telefonul gratuit 984, deoarece ridicarea lor este o urgență. Numai în ultimele două zile, angajații de la ecarisaj au adunat de pe străzi 11 și respectiv 12 câini, din care crotaliați erau doar patru, restul fiind câini proveniți din comunele limitrofe Bacăului.”

    Spre rusinea mea, nici eu nu stiam ca se poate suna in prinvinta ridicarii cainilor. Sunt curios cati din cei care nu sunt multumiti de rezultatele primariei, au sunat la acel numar.

  2. klaus 13 Septembrie 2013 at 08:11 Permalink

    Kristofer, chiar nu stii ca problema cainilor maidanezi a fost rezolvata? Nu stii ca asta coincide cu mandatul unui anumit domn prin primarie? Da, Sustac Mihai se numeste si ocupa vremelnic functia de viceprimar! Tot dansul se ocupa si de amenajarea si securizarea locurilor de joaca unde mergem cu copiii in parcuri. Si tot acolo regasim si cateva patrupede dispuse sa ne muste copilasii. Daca vrei s identifici acele pericole, trebuie doar sa le identifici si tu si sa le fotografiezi, apoi sa publici eventual si pareri ale parintilor.


Lasa un comentariu