Știu, titlul e aproape indescifrabil, însă vă asigur că totul vă va fi clar după ce veți citi rândurile de mai jos. Din capul locului vă mărturisesc, prietenii mei știu foarte bine asta, că în general nu beau cafea. Fac asta foarte rar și de poftă. Am lămurit-o cu pofta, acum să vedem care-i treaba cu mișcarea.
S-a întâmplat într-un metrou pe ruta Universitate – Pipera, miercuri, 2 octombrie, înainte de a merge la Aeroport pentru zborul spre Bruxelles. Evenimentul la care am participat a fost organizat de Julius Meinl și este, sper să nu mă înșel, o premieră: prima conferință de presă din România susținută într-un metrou în mișcare.
Citind? N-aveam nicio carte la mine, dar am fost salvat de cele 260.000 de post-it-uri cu versuri pe care Julius Meinl le-a lipit pe pereții unui metrou din București și care au putut fi dezlipite și băgate în buzunar de toți bucureștenii care au prins acest tren miercuri și joi. Așa cum am precizat pe Urban.ro, proiectul reprezintă un gest menit să transforme o zi de muncă gri și aglomerată, într-una mai frumoasă.
De vreme ce eram acolo să relatez pentru Urban.ro, e clar că aveam și aparatul foto cu mine. Galeria foto o găsiți mai jos. Dintre toate imaginile, numai ultimele 4 nu-mi aparțin. Restul sunt ale mele. A fost o experiență faină.
Cât despre ascultat, au vorbit pentru mass-media (prezentă în număr mare) poetul Emil Brumaru, solistul Adrian Despot de la Vița de Vie și rapperul Răzvan Irimia aka Deliric 1. Cei trei artiști au vorbit despre poezie, despre rolul pe care aceasta îl mai are astăzi în societate, dar și despre diferitele forme sub care acest gen de literatură se ascunde în secolul 21: muzică, graffiti, artă urbană, ba chiar stil de viață.
Cafeaua a fost oferită de Julius Meinl, brandul care inspiră poeții încă de la 1862 (Inspiring poets since 1862) și care provoacă la redescoperirea și recunoașterea poeziei din viața secolului în care trăim. Julius Meinl, ambasador al culturii cafenelelor vieneze – unde, de-a lungul secolelor, artiștii s-au întâlnit să își împărtășească unii altora gândurile, ideile și dorințele, sau pur și simplu să citească sau să își compună capodoperele – și-a făcut o misiune din a spune oamenilor că poezia poate transforma societatea în care trăim într-o lume mai bună și mai frumoasă.
PS: cu ocazia asta am pus mâna pe The Vienna Coffe Guide 2012 printat și volumul „Cerșetorul de cafea” al lui Emil Brumaru. Pe acesta din urmă deja am apucat să-l răsfoiesc sumar și abia aștept să-mi găsesc niște timp liber ca să îl iau la puricat.