De ce tocmai la Alba Iulia?

Miercuri, 27 Ianuarie 2016 | Bacau, Pareri personale | 2 comentarii

Nu știu vouă, dar mie mi se pare destul de dubioasă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care recursul lui Romeo Stavarache în dosarul “Apartamentul”, în care a primit o condamnare la închisoare  de 3 ani cu suspendare, a fost strămutat de la Curtea de Apel Bacău la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cererea a fost admisă pentru că, vezi Doamne, mediatizarea este excesivă în județul Bacău și pentru că unele documente ar fi fost falsificate în scopul acoperirii adevăraților făptași (o notă internă și alte documente prin care cică s-ar fi aprobat alocarea a trei locuințe). Ce-i drept, motivul din urmă este foarte interesant, mai ales în lumina a ceea ce am întrebat în toamnă: Dragoș Luchian, care a semnat în calitate de viceprimar contractul de închiriere pentru care Romeo Stavarache a fost condamnat, nu cumva este complice și martor mincinos?

Luchian-si-Stavarache

Revenind la strămutare, Noul Cod de Procedură Penală arată la articolul 74 alin. 2 că ÎCCJ poate dispune mutarea cauzei la o curte de apel învecinată:

Art. 74, alin (2): În cazul în care găseşte cererea întemeiată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune strămutarea judecării cauzei la o curte de apel învecinată curţii de la care se solicită strămutarea, iar curtea de apel dispune strămutarea judecării cauzei la una dintre instanţele de acelaşi grad cu instanţa de la care se solicită strămutarea din circumscripţia sa.

Știm cu toții că Alba Iulia poate fi apropiată de Curtea de Apel Bacău numai dacă ordonăm localitățile în ordine alfabetică. Pe hartă, între cele două instanțe sunt vreo 400 de kilometri. Și așa apare întrebarea mea: de ce tocmai la Alba Iulia, în celălalt capăt al țării? Ce se urmărește? Nu pun la îndoială decizia ÎCCJ, însă cred că merită să ne întrebăm de ce tocmai acolo.

Pot merge mai departe cu speculațiile și aș putea aduce în discuție un zvon care tot circulă pe la București: spălarea lui Stavarache de către Iohannis şi Hellvig. Deocamdată este doar o teorie pe care eu v-am expus-o primăvara trecută, însă văzând această strămutare nu am cum să nu mi-o amintesc.

În plus, mai este un aspect interesant: două dintre cele mai importante procese ale condamnatului Romeo Stavarache au avut loc, ghiciți unde, la Curtea de Apel Alba Iulia:

De ce a vrut Romeo Stavarache judecarea acestor dosare la Alba Iulia, greu de spus. Cum eu nu cred în coincidențe, strămutarea la Alba Iulia a recursului procesului în care primarul a fost condamnat trebuie urmărită cu mare atenție.

Este până la urmă o chestiune care poate decide dacă îi îngăduim sau nu unui condamnat pentru fapte de corupție să candideze pentru a patra oară la primăria unui municipiu reședință de județ.

romeo stavarache singur pupitru consiliul local

2 comentarii la “De ce tocmai la Alba Iulia?”

  1. Iluzie 29 Ianuarie 2016 at 15:35 Permalink

    Poi la Alba e posibil sa fie magistrati mai bine pregatiti :). In Bacau se batea in primul rand cu ‘nepotii’ sistemului si apoi cu legea. Daca omul e ‘stecher’ce sa faci. Maine ma duc sa fur o paine ca imi este foame…oare ma judeca la Alba sau ma arunca in gura flamanzilor de procurori si judecatori din Bacau? Cred ca ar trebui sa scrii si despre ‘nepotii’ astia , sau tie frica ?


Lasa un comentariu