Drepturile omului în context european

Au trecut vreo două săptămâni de când a fost Ziua Europei, însă nu pot să îmi scot din minte o întreagă dezbatere pe care am auzit-o și la care am participat în privința beneficiilor pe care le avem noi, românii, ca membri ai Uniunii Europene sau ca stat ce se află sub umbrela Comisiei Europene.

Ei bine, unul dintre argumentele pe care le am în susținerea apartenenței noastre la instituțiile europene este că putem vedea Europa și ne putem școli în același timp, toate cheltuielile rămânând în sarcina organizatorilor. Acum mă aflu la Budapesta, la Cursul pentru bloggeri și activiști online din cadrul Young People Combating Hate Speech Online, proiect ce aparține Consiliului Europei.

Astăzi am discutat în cadrului cursului despre drepturile omului. Mulți dintre voi nu știți faptul că vă sunt încălcate o groază de drepturi și că puteți reacționa. Da, avem puterea de a schimba ceva, de a interveni. Cum? În primul rând trebuie să ne cunoaștem drepturile. Puteți începe cu Declarația Universală a Drepturilor Omului. Doi, trebuie să conștientizăm că există la nivel european câteva instituții care vin în ajutprul nostru și care ne vor da câștig de cauză atunci când statul român ne încalcă drepturile.

Ce mai trebuie să știm? Eu, spre exemplu, am aflat astăzi că, atunci când ne judecăm cu statul pe o problemă legată de drepturile omului, toate cheltuielile (transport, cazare, mase) sunt suportate de Curtea Europeană. Chiar și atunci când pierdem cazul. Avem dreptul la avocat din oficiu și, dacă suntem chemați la Curte, călătoria noastră va fi decontată integral.

Lăsați Harap-Alb și informați-vă serios, gândindu-vă la ce ar putea să vă folosească în viața de zi cu zi!

2 thoughts on “Drepturile omului în context european

  1. Este foarte frumos și „agiorno” ceea ce ai postat aici. Felicitări. Aștept însă concluziile finale. După aceea, mai discutăm, agiorno,….în lumina postărilor tale mai vechi,….

    Reno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *