Fonduri europene de 50 de milioane de euro sunt blocate de datoriile generate de incompetența din Primăria Bacău

Proiecte de aproape 50 de milioane de euro sunt în foarte mare pericol de a nu fi realizate la nivelul Bacăului deoarece primăria este datoare cu 7,89 milioane lei către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, figurând în Registrul debitelor POR. Cum aceste proiecte urmează a fi finanțate prin POR (Programul Operațional Regional), iar aici mă refer inclusiv la toate intervențiile de mobilitate urbană despre care v-am tot povestit și care -parțial- deja au fost aprobate în Consiliul Local, contractele de finanțare nu pot fi semnate acum din cauza acestei datorii.

Conform surselor mele de la AM POR din cadrul MDRAP, acest lucru se știe la nivelul Primăriei Bacău încă de la începutul lunii iulie 2019, când municipalitatea a primit o notificare în acest sens, însă toată lumea de acolo a mers pe burtă, insistând chiar cu promisiunile mincinoase despre inaugurarea Insulei de Agrement. Ei cu promisiunile, alții cu rămășagurile – toți girând același management defectuos.

datorii bacau por mdrap

Cum s-a ajuns aici? Ei bine, pentru a nu pierde finanțarea europeană, Insula de Agrement trebuia să fie gata până la 31 decembrie 2015. Ulterior, la nivel național s-a luat decizia ca proiectele neterminate să fie păsuite până la 31 iulie 2016 pentru a se încadra în decontarea cheltuielilor din bani europeni. Cum Insula de Agrement nu era nici atunci gata, proiectul a trecut pe finanțare de la bugetul local. Banii decontați din fonduri europene nu trebuiau înapoiați, condiția fiind ca proiectul să fie funcțional (deci nu doar finalizat) la 31 decembrie 2018.

Administrația Necula avea doi ani și jumătate pentru a termina cei 30% rămași de executat, lucru pe care nu l-a făcut din cauza unui management defectuos, dominat de lașitate și incompetență. Iar pentru această situație nu e vinovat doar administratorul public sau nu știu ce juriști de prin primărie, ci mai ales cei care au condus intituția și care nu doar că i-au tolerat, dar și i-au adus pe aceste funcții de răspundere și implicit la cârma unor proiecte atât de importante. A-l scoate vinovat doar pe administratorul public, mai ales după ce tot ai tăi l-au mătrășit pe cel competent de dinainte, evitând menționarea primarului, este o abordare foarte limitată.

Uite așa, nu doar că nu terminăm proiectul de modernizare a Insulei de Agrement cu fonduri europene, nu doar că nu păstrăm banii europeni decontați deja până la 31 iulie 2016, dar dăm tot ce am primit înapoi către MDRAP în urma rezilierii contractului de finanțare. Iar ca tabloul incompetenței să fie complet, datoria de 7,89 milioane de pe POR 2007-2013 ține pe loc toate proiectele de zeci de milioane de euro de pe POR 2014-2020 pe care eram pe cale să le semnăm. Până primăria nu plătește aceste debite, contractele de finanțare nu pot fi semnate.

Este o situație ce trebuie discutată cu maximă prioritate vineri în Consiliul Local, unde nu trebuie doar să căutăm vinovații din Primăria Bacău, ci și soluțiile. Dacă nu demarăm aceste proiecte în următoarea jumătate de an, vom pierde zeci de milioane de euro pe care le avem pentru dezvoltare urbană de la Uniunea Europeană. ADR N-E este pregătită să facă realocări în cadrul axei 4, unde contractarea deja sare de 120%.

Apoi, va trebui să vedem cum s-a întâmplat ca în 2-3 ani de zile să nu se miște absolut nimic la Insula de Agrement. În iunie 2017, primarul Necula declara pentru Adevărul că „stadiul fizic al proiectului este de 70 la sută”. Ieri, Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM), la care lucrările au ajuns în al XII-lea ceas, anunța că „lucrările sunt finalizate în proporție de 70%” (după câteva luni de mișcare pe șantier) și că inaugurarea nu se va face decât peste două luni. Ar fi fost culmea ca 70-ul primarului din 2017 să fi ajuns acum la 69%.

chindrus-scripat-stefan-necula

foto: Ferma Politică

3 thoughts on “Fonduri europene de 50 de milioane de euro sunt blocate de datoriile generate de incompetența din Primăria Bacău

  1. haha, dupa ce tot ai lor l-au matrasit pe Padureanu facandu-i grave probleme false penale, acum il plang? Ce javre, baaaa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *