Gânduri şi decizii criminale în problema câinilor comunitari

Luni, 23 Noiembrie 2015 | Bacau | 6 comentarii

Îmi pare rău pentru titlul destul de colorat şi cuvintele hotărâte pe care urmează să le citiţi, dar aproape că tremur de nervi după ce am auzit lucrurile pe care le-a debitat Gabriel Griţcu, acest pseudo-ecologist care, încet dar sigur, devine o decepţie pentru societatea civilă şi tinerii din Bacău care cândva l-au susţinut şi apreciat. Să ştiţi că şi eu mă număr printre aceşti tineri.

Gabriel Griţcu, şeful Direcţiei de Salubritate, Agrement şi Parcuri (DSAP) din cadrul Primăriei Bacău, a fost invitat joia trecută în emisiunea De Bacău a lui Cătălin Bejan de la Kit TV. A vorbit despre spaţiile verzi din oraş, despre curaţenie, despre deszăpezire, dar şi despre… câinii comunitari. Şi a dat din gură pe această temă foarte relaxat, de parcă Serviciul de Gestionare a Câinilor Comunitari nu ar fi în subordinea lui şi, mai grav, de parcă n-ar ajunge anual la urgenţe sute de băcăuani muşcaţi de câini.

Pe lângă faptul că a repetat de câteva ori că “singura soluţie este eutanasierea“, încercând să ne descrie cu lux de amănunte cum se reproduc câinii şi invitând apoi stăpânii să recurgă la eutanasierea animalelor de companie pe care le au în preajmă, ecologistul Gabriel Griţcu a făcut cu mare seninătate o declaraţie care m-a şocat:

Câinii care merg pe stradă sunt câini din adăpost. Sunt câini care au trecut prin adăpost şi au fost sterilizaţi. Într-o perioadă, când legislaţia permitea, se făcea reîntoarcere în teritoriu. Bineînţeles că reprezintă un pericol, dar specialiştii zic că agresivitatea s-ar diminua în urma sterilizării.

M-am gândit instant la incidentele dramatice în care sunt implicaţi fie bătrâni, fie copii, care ajung uneori grav răniţi la spital după ce au fost muşcaţi/fugăriţi de câinii comunitari. În acest timp, Gabriel Griţcu, responsabil de această problemă la nivelul Primăriei Bacău, face glume despre reproducerea câinilor pe care, iată, tocmai a recunoscut că după ce îi prinde şi îi sterilizează le dă drumul pe străzi.

Fără să exagerez, asta sună a neglijenţă în serviciu. Griţcu trebuie răspundă pentru această sfidare la adresa noastră. Dacă nu penal, măcar cu funcţia.

Prin vară, acelaşi Gabriel Griţcu a luat la mişto, din postura sa de ecologist, bicicliştii din Bacău, punând la îndoială necesitatea pistelor pentru biciclete.

gabriel gritcu

 

 

6 comentarii la “Gânduri şi decizii criminale în problema câinilor comunitari”

 1. Mariana 24 Noiembrie 2015 at 15:27 Permalink

  2 lucruri mă întristează:
  1. Că ai considerat că CRE chiar se luptă pentru mediu.
  2. Că ai avut speranțe de la Gabriel Grițcu.

  Era clar de la bun început că CRE este un ONG făcut de oamenii primarului special pentru a rula niște bani (vezi fondurile pentru situl Natura 2000 și proiectele pe fonduri europene).

  De altfel, bun articol.

 2. Daniel 24 Noiembrie 2015 at 17:57 Permalink

  Daca tot tremuri de nervi, hai sa iti spun punctul meu de vedere si chiar as fi curios ce raspuns imi dai.

  Omul lucreaza la primaria bacau, si din aceasta pozitie si-a exprimat opinia vis a vis de problema maidanezilor. Asta este opinia lui si asa considera el ca trebuieste rezolvata problema.
  Acum, ca tu incepi sa te agiti aiurea in tramvai si incepi sa jignesti, spune cate ceva despre tine ca si comunicator. Te rog sa ii demontezi constructia logica cu argumentele tale care trebuiesc opuse argumentelor lui. Lasa deoparte frustrarile si dezamnagirile tale. Combate idei si nu oameni.

  El a afirmat ca dpv sanitar/legal este ok sa se poata caza cam 450 caini. A si spus de ce. Acum, tu care ai alt punct de vedere, ce argumente aduci pentru a il combate pe Gritcu? Cum vezi tu modalitatea concreta prin care se pot respecta prevederile legale (destul de restrictive de altfel) in conditiile in care ai in adapost peste 2000 caini?

  Vreau argumente si nu lozinci (pentru ca am observat ca voi astia de dupa 89 ati cam infulecat pe de rost lozincile si cliseele care vi se servesc).

  PS. Vis a vis de cheltuirea banului public si de transparenta, vezi ca esti dator cu un raspuns privind la afirmatia facuta de tine ca vei publica executia bugetului pe proiectul avut pe L350 in legatura cu Divanul. asta deoarece prevederile legale privind transparentizare cheltuirii fondurilor publice vi se aplica si voua ONG-istilor.

  • Kristofer 24 Noiembrie 2015 at 18:00 Permalink

   “Opinia lui”, care lucreaza la Primarie si conduce un serviciu public, e de fapt viziunea institutiei cu privire la problema cainilor. Eu, cetatean fara functie publica cu atributii in domeniu, pot vorbi din punctul meu de vedere despre situatia cainilor. Un domn care e pus si platit acolo din banii tuturor pentru a se ocupa de aeasta problema nu poate vorbi decat din postura directorului de serviciu, tocmai de asta e scandalos ceea ce a spus.

   Ti se pare ok sa li se dea drumul din adapost cainilor capturati? Sa se intoarca pe strazi, acolo unde ataca si fugaresc copii, biciclisti si cetateni in general?

   • Daniel 24 Noiembrie 2015 at 18:44 Permalink

    Ma repet.

    Punctual mai nene, punctual …. care este punctul tau de vedere. Incearca sa iesi din postura de “vorbitor de lozinci”. omul a spus punctul lui de vedere. Punct de vedere asumat. Acum voi sunteti f revoltati din cauza asta. Cum il combati? ARGUMENTEEEEEEEee in mama lor de argumente.
    De exemnplu: de ce consideri scandaloasa afirmatia lui ca se pot adaposti un nr max de 450 caini?
    Cum ai asigura TU conditiile conforme pentru un nr. de 2000 de caini? si mai ales cum obtii fondurile necesare tinand cont de faptul ca alocarile bugetare sunt limitate.

    Asta trebuie sa imi raspunzi tu. Ma repet. Iesi o data din postura asta idioata in care te percep eu si anume de “vorbitor de lozinci”.

    Ma intrebi daca mi se pare pertinent punctul lui de vedere. Raspunsul meu este DA. Al tau?
    Daca si acum imi bagi lozinci si truisme, m-ai pierdut de cititor si nu pot decat sa iti urez cele bune.

    Ps. Un mare punct in minus ai de la mine vis a vis de opacitatea de care dai dovada fata de publicarea executiei bugetului proiectului ala de pe L350. Atunci cand tu, in calitate de ONG-ist sari de fund in sus, si pe puna dreptate de altfel, ca institutiile nu sunt transparente, ma astept ca macar tu sa fii corect si transparent. E bine sa folosesti aceeasi unitate de maura pentru toti.

  • zippo 25 Noiembrie 2015 at 13:25 Permalink

   #Daniel: Nu credeam până acum că sunt oameni cărora să le placă să fie luaţi drept prosti.
   Nu există impotenta în administraţie – doar nesimţire şi rea credinţă.

 3. Zero Maidanezi 27 Februarie 2016 at 12:19 Permalink

  Daca primaru refuza sa plice legea 258/2013 atunci singura solutie este sa iesiti sa protestati in fata primariei pentru demiterea primarului .


Lasa un comentariu