Încep demersurile pentru realizarea PMUD Bacău

Vineri, 22 Ianuarie 2016 | Bacau, stiri | 2 comentarii

După lungi bătălii, promisiuni și lupte de convingere cu municipalitatea, avem o declarație oficială prin care putem afirma, slavă Domnului, că începe realizarea Planului de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Bacău, un document care se va dovedi foarte important pentru modernizarea infrastructurii rutiere, de transport și de circulația persoanelor din oraș.

Confirmarea o am de la noul viceprimar Ilie Bîrzu, care astăzi a oferit mai multe breaking news-uri la conferința “Let’s participate!” de la Universitatea “George Bacovia”, unde a fost invitat ca speaker de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, în cadrul proiectului Acting European 3.

Pe lângă sublinierea existenței în bugetul pe 2016 a fondului de tineret, prezentarea unui draft de regulament pentru Consiliul Consultativ de Tineret la nivel de municipiu și avansarea ideii că se pregătește un program prin care cheltuielile ONG-urilor cu sediile ar putea fi decontate de la Consiliul Local, Ilie Bîrzu a anunțat că în proiectul de buget pe acest an se vor regăsi și 400.000 lei pentru realizarea Planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD), care ar însemna practic inclusiv studii de trafic pentru pistele pentru biciclete pentru care mă lupt de aproape 2 ani prin Băcăuanii vor piste pentru biciclete.

saptamana europeana mobilitatii bacau

Vă reamintesc că PMUD-ul este necesar deoarece este prevăzut drept condiție de finanțare dacă vrem să accesăm bani europeni prin POR 2014-2020 pe zona de mobilitate urbană (transport, trafic, străzi, pasaje, piste pentru biciclete, autobuze noi, parcări supraterane etc.). În plus, PMUD ne va ajuta să planificăm dezvoltarea urbană și ne va forța puțin să facem niște schimbări pentru decongestionarea traficului, punând oamenii mai presus de autovehicule.

Important e ca licitația să fie cât mai transparentă, să avem câștigător cu experiență în domeniu, iar municipalitatea să faciliteze accesul cetățenilor și al reprezentanților societății civile la dezbaterile care vor sta la baza realizării acestei strategii. O facem nu ca să ne uităm apoi la ea, ci ca să o respectăm, indiferent de viziunea celor care vin să conducă urbea în 2016 sau în 2020.

Mă bucur că Ilie Bîrzu s-a ținut de promisiuni și sper, dacă tot vor fi bani, să demareze cât mai rapid demersurile pentru realizarea PMUD la Bacău! Suntem în întârziere și ar fi păcat să nu accesăm câteva zeci de milioane de euro prin care am putea regândi total circulația persoanelor în municipiul Bacău.

Așteptăm adoptarea bugetului… sper să nu avem surprize. :)

ilie birzu conferinta let s participate 22 ianuarie 2016

2 comentarii la “Încep demersurile pentru realizarea PMUD Bacău”

  1. Mihai 23 Ianuarie 2016 at 20:28 Permalink

    Totul e sa nu renunti si tu n-o faci! Bravo!


Lasa un comentariu