Pentru Ministerul Educației, bugetul de stat nu este de interes public

V-am povestit joi că am cerut recent Ministerului Educației informații cu privire la statul legal, funcționarea și finanțarea Consiliului Național al Elevilor (CNE), o structură reprezentativă a elevilor ce își desfășoară activitatea în baza unui regulament adoptat prin Ordin de ministru. Au sosit răspunsurile și sunt de-a dreptul… uau.

E ilegal ca Ministerul Educației Naționale (MEN) să ne comunice negru pe alb, sub semnătura Direcției Juridice, că suma pe care a acordat­-o CNE în ultimii 7 ani nu reprezintă o informație de interes public. În condițiile în care, citez acum din același document, Consiliul Naţional al Elevilor este finanţat de la bugetul de stat.

Pe lângă asta, cei de la Minister au făcut un talmeș-balmeș din demersul cu care noi (Alexandru Bajdechi, Alexandru Manda și subsemnatul) speram să lămurim întrebările pe care orice generație de reprezentanți ai elevilor și le pune dar nu are curajul să le scoată pe tapet, în atenția opinie publice. Ministerul Educației se dezice de Consiliul Național al Elevilor, însă trimite în continuare adrese oficiale la Inspectoratale Școlare cu privire la activitatea Consiliului Elevilor. Nici prevederile în baza cărora finanțează CNE-ul nu au fost în stare să ni le comunice, ceea ce mi se pare destul de grav. Este Ministerul depășit de situație?

Am comentat pe larg răspunsurile Ministerului Educației la cele 17 nelămuriri legate de Consiliul Elevilor într-un articol publicat aseară pe Adevărul: Consiliul Naţional al Elevilor – mingea de ping-pong a Ministerului Educaţiei, am titrat. Materialul numai că a intrat în top bloguri pe platforma Adevărul, dar a stârnit numeroase reacții atât din zona societății civile, cât și din zona guvernamentală.

cne 3

Șerban Iosifescu, președintele ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), a punctat pe Facebook că articolul e un semn, căci „este bine că se lămuresc lucurile”.

Cred că un CNE adevărat trebuie să pornescă de jos, din iniţiativa elevilor şi nu a Ministerului şi, prin reprezentativitate câştigată (nu oferită) să devină un partener adevărat ( = puternic). […] Aşa cum arată şi răspunsul de la Minister, nu este deloc clar statutul legal al acestei structuri – aşa cum a fost înfiinţată, ca orice comisie sau grup de lucru al Ministerului, aşa poate fi şi desfiinţată, printr-un act de voinţă politică sau act administrativ. – Șerban Iosifescu, președinte ARACIP

serban iosifescu minister consiliul elevilor

Mariaș Ștaș, președintele Clubului Liderii Mileniului Trei (îl știți de pe blogurile Adevărul sau de la TEDx Calea Victoriei), ne-a felicitat demersul civic și a caracterizat răspunsurile Ministerului Educației scurt: „Noaptea minții!”.

stas marian demersuri minister consiliul elevilor ghinghes bajdechi manda

Continuăm demersurile. E vorba nu numai de bani publici, ci și de tineri care se implică cu toate energia de care dispun. Aceștia au dreptul să știe în ce se bagă atunci când candidează pentru o funcție în Consiliul Elevilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *