Știți vorba aia cu diavolul se ascunde în detalii? Ei bine, un proiect de hotărâre aparent nevinovat de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al municipiului Bacău de astăzi, inițiat de primarul Cosmin Necula (PSD), ascunde un articol care efectiv m-a lăsat mască aseară, când am scris avancronica întâlnirii de astăzi și am analizat cu atenție proiectele.
Este vorba de proiectul cu numărul 9 de pe ordinea de zi, inițiativă prin care dl. Necula, așa cum povestește în expunerea de motive, repară o eroare materială strecurată în HCL nr. 367/2016 prin care s-au aprobat taxele locale care constituie surse de venit ale bugetului local. Ceea ce nu menționează primarul Necula în expunerea de motive este articolul 2 al proiectului de hotărâre care, ghiciți ce, prevede introducerea a 3 noi taxe în Anexa 7:
- – 1. taxă pentru consultarea documentelor din arhiva instituției, altele decât cele de stare civilă, precum și pentru consultanță: 10 lei/consultare;
- – 2. taxă pentru eliberarea de copii simple sau conform cu originalul de pe înscrisurile aflate în arhiva instituției: 5 lei/pagină;
- – 3. taxă pentru afișarea la sediul primăriei a documentelor cerute sau permise de legislația în vigoare, la solicitarea persoanelor fizice/societăților comerciale/agenților economici, cu excepția instituțiilor publice: 3 lei/zi/anunț.
Ca să rezumăm: tu, cetățeanule, vrei să consulți o hotărâre a Consiliului Local mai veche din 2006 (deci pe care nu o găsești pe site)? Scoate 10 lei! Ceri în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public un contract din bani publici? Dacă are 5 pagini, pac: 25 de lei! Pentru că așa înțelege primarul Cosmin Necula, instalat de jumătate de an în funcție, transparența în administrația publică locală și comunicarea cu cetățenii.
Administrația Necula ține la secret persoanele angajate în actualul mandat, apoi numele aleșilor locali anchetați de ANI, iar acum vine asta: reintroducerea taxei pe informații de interes public eliberate în baza Legii 544/2001, cea pe care, dacă vă mai aduceți aminte, am reușit să o dau jos după ce m-am certat vreo 3-4 luni de zile pe tema asta cu liberalii care dețineau majoritatea în Consiliul Local. Atunci, în 2015, nu eram consilier, ci activist civic.
Deoarece acum sunt consilier local independent, voi propune un amendament pentru eliminarea de pe ordinea de zi a acestor taxe propuse de primar cu scopul vădit de a îngrădi accesul cetățenilor la informațiile de interes public. Sper să îi conving pe consilierii din majoritatea PSD-ALDE-PMP să se trezească în ceasul al XII-lea și să nu aprobe acest abuz. Altfel, ne vom vedea în instanță.
În campania electorală, primarul Cosmin Necula, pe atunci încă deputat, promitea cu totul și cu totul altceva cu privire la transparența instituțională (capitolul nr. XII din programul său de guvernare locală):
Cel mai bun paznic al banului public este cetăţeanul cu drept de vot iar pentru ca acest lucru să devină realitate acest cetăţean trebuie să aibă un acces facil la informaţii referitoare la modul în care este cheltuit banul public, el fiind de fapt cel mai interesat şi îndreptăţit să critice administraţia locală referitor la oportunitatea şi eficienţa cheltuirii banului public. Deasemenea, constatăm în fiecare zi cât de greu se obţin informaţii de la primării, de către persoanele interesate.
Sunt din ce în ce mai dezamăgit de felul în care funcția a început să îl transforme pe acest om și totodată uluit de faptul că are tupeul să propună reintroducerea unei taxe ce restrânge un drept constituțional al cetățenilor: accesul la informațiile de interes public. Urât, foarte urât!
Update (21 ianuarie): ieri, la ședința extraordinară a Consiliului Local al municipiului Bacău, am făcut amendament pentru scoaterea din proiect a acestor taxe. Din fericire, toți membrii Consiliului Local au fost de acord cu amendamentul meu de respingere a acestei propuneri a primarului. A contat foarte mult și sprijinul vostru, al cetățenilor, așa că nu pot decât să vă mulțumesc!
Ce porcărie! Din câte ştiu, Legea 544/2001 prevede cel mult taxa pentru copierea documentelor solicitate, dacă nu pot fi trimise în format electronic. Oricum, n-ar trebui penalizați cetățenii dacă primăria nu are scaner şi copiator propriu, ar trebui să-şi asigure cele necesare. Dar chiar şi aşa, cu taxă de copiere, în Bacău costă 5 lei pagina? La Primăria sector 6 e 0,5 lei pagina.
Nu-i nimic. Plateam taxa si apoi ii dadeam in judecata.