Prioritizarea transportului public și realizarea pistelor pentru biciclete – proiectul cel mai important din PMUD Bacău

Vineri, 15 Septembrie 2017 | Bacau, Initiative personale, stiri | 3 comentarii

După 3 ani de demersuri și eforturi susținute, sunt foarte bucuros să vă informez că, în sfârșit, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al municipiului Bacău va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local de marți, 19 septembrie 2017, în mijlocul Săptămânii Europene a Mobilității!

Conform rezultatelor analizei de prioritizare finală a proiectelor (din paginile 356-358 ale planului), realizarea pistelor pentru biciclete a obținut, împreună cu realizarea coridoarelor de transport public local, cel mai mare scor din întreaga listă de proiecte propuse. Desigur, sunt și alte proiecte importante, dar acesta este cel prioritar. Și nu o spun eu ca inițiator al Băcăuanii vor piste pentru biciclete, ci specialiștii de la Search Corporation, cei care au realizat PMUD.

5.2.2.1 – Sistem de management al traficului. Prioritizarea coridoarelor de transport public local și a deplasărilor cu bicicleta în municipiul Bacău
– Valoarea proiectului: 21.370.000 (2018-2013) + 2.184.000 (2024-2030).
– Sursă de finanțare: fonduri UE (axa 4.1 din POR) și buget local.
– Punctaj final: 6,3.

transport biciclete bacau

Prioritizarea finală a proiectelor propuse în PMUD este bazată pe o analiză multicriterială fundamentată pe următoarele criterii:

 • C1 – maturitatea proiectului (S-a avut în vedere gradul de maturitate al proiectelor propuse/intrate în competiție. În mod evident proiectele pentru care au fost elaborate proiecte tehnice și studii de fezabilitate au primit punctaj maxim, iar cele nestudiate punctaj minim);
 • C2 – eligibilitatea în contextul etapei de finanțare 2018-2023;
 • C3 – complementaritatea cu alte proiecte (a luat în considerare modul în care proiectul se coreleaza cu un proiect deja implementat de curând sau cu alte proiecte);
 • C4 – restricțiile de implementare pentru proiect;
 • C5 – succesiunea implementării din punct de vedere tehnologic (Proiectele ce se pot implementa înaintea altora au primit punctajul maxim);
 • C6 – punctajul obținut în analiza inițială a intervențiilor (eficiență economică, mediu, accesibilitate, siguranță, calitatea vieții);

retea piste biciclete bacau

viitoarea rețea de piste pentru biciclete, conform PMUD

După aprobarea planului, primăria este obligată să treacă la treabă și să demareze acest proiect esențial pentru îndeplinirea pe termen lung obiectivelor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Iar dacă au făcut-o deja, foarte bine!

Am mai spus-o și o repet: voi monitoriza foarte atent aplicarea și respectarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). În orice moment, cetățenii pot semnala încălcarea acestui document, iar neregulile constatate de Comisia Europeană pot conduce la, ați ghicit, suspendarea fondurilor europene. Nu e de joacă și sper că Primăria Bacău știe în ce se bagă. PMUD este un document bine realizat, iar aplicarea întocmai a măsurilor propuse ar putea transforma în bine Bacăul în doar câțiva ani de zile. E un proiect de suflet și chiar îmi doresc să iasă bine, indiferent cine se află la cârma realizării lui.

Întregul PMUD poate fi accesat aici.

3 comentarii la “Prioritizarea transportului public și realizarea pistelor pentru biciclete – proiectul cel mai important din PMUD Bacău”

 1. Andy 15 Septembrie 2017 at 18:16 Permalink

  Bravo, i-ai adus fix unde ai vrut tu si te felicit pentru perseverenta cu care ai dat din coate pentru acest mic succes… ai o naveta de bere din partea mea, dar doar in clipa in care vad primii km de pista realizati. Oricum, da-i bice si stai in continuare cu ochii pe ei!

 2. Pictor Aman 94C 15 Septembrie 2017 at 18:22 Permalink

  Prost să fie dl. primar Necula să îți bifeze acest proiect din “programul” tău electoral! În plus, cu 22 de milioane de euro se pot face muuuuulte alte chestii poate mai folositoare și urgente.

  • Kristofer 15 Septembrie 2017 at 20:37 Permalink

   Orice primar ar fi sau ar veni la cârma orașului trebuie să respecte PMUD pe care îl va aproba Consiliul Local. E spre binele cetățenilor și cred că gândirea de tipul “îi folosește lui X sau lui Y” nu are ce să caute în chestiunea asta.


Lasa un comentariu