Proiectul de buget al municipiului Bacău este ținut departe de ochii băcăuanilor

Joi, 9 Martie 2017 | Bacau, Initiative personale | 6 comentarii

În această seară am formulat și trimis un comunicat de presă în care am atras atenția cu privire la nerespectarea de către administrația condusă de Cosmin Necula a etapelor procesului bugetar și în care totodată am criticat faptul că proiectul de buget pentru anul 2017 nu este adus la cunoștința cetățenilor.

Chiar dacă primarul Cosmin Necula a prezentat astăzi succint proiectul de buget pentru anul 2017, avansând chiar și o listă de investiții planificate pentru anul în curs, până la această oră documentul nu a fost publicat pe site-ul oficial al instituției și nu a fost transmis membrilor Consiliului Local al municipiului Bacău. Așadar, nici eu nu îl am.

Astfel, cetățenii municipiului Bacău sunt în acest moment privați de dreptul de a analiza cum vor fi cheltuite fondurile constituite din taxele și impozitele pe care le plătesc la bugetul local.

Conform art. 39 alin. (3) al Legii 273/2006 a finanțelor publice locale, primarul municipiului Bacău avea obligația să definitiveze proiectul bugetului local și să îl facă publicului cunoscut în termen de 15 zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Termenul de 15 zile a expirat sâmbătă, 4 martie. Mai mult, acceași lege prevede asigurarea unei perioade minime de 15 zile în care locuitorii orașului să aibă posibilitatea de a depune contestații cu privire la proiectul de buget propus. Cum acest document încă nu a fost publicat pe site, locuitorii municipiului Bacău sunt în imposibilitatea de a-l consulta și eventual de a-l amenda.

Speram ca executivul condus de Cosmin Necula să demareze un amplu proces de consultare a cetățenilor cu privire la domeniile și investițiile pe care are de gând să le prioritizeze anul acesta. Cetățenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de cheltuirea a zeci de milioane de euro din buzunarele lor. Chiar nu am niciun interes să blochez activitatea executivului, dar nu pot trece cu vederea încălcarea legii și mai ales a principiilor pentru care am candidat și pe care am jurat să le respect. 

Maniera în care actuala administrația a ales să lanseze proiectul de buget se află în directă contradicție cu promisiunile pe care candidatul Cosmin Necula le-a făcut în campania electorală:

Cel mai bun paznic al banului public este cetăţeanul cu drept de vot iar pentru ca acest lucru să devină realitate acest cetăţean trebuie să aibă un acces facil la informaţii referitoare la modul în care este cheltuit banul public, el fiind de fapt cel mai interesat şi îndreptăţit să critice administraţia locală referitor la oportunitatea şi eficienţa cheltuirii banului public.” (frază extrasă din capitolul XII al Programului de guvernare locală al primarului Cosmin Necula)

Nerespectarea procedurii de adoptare a bugetului local anual poate atrage suspendarea și chiar anularea lui în instanță, efectele fiind devastatoare pentru comunitatea locală.

buget bacau 2017

6 comentarii la “Proiectul de buget al municipiului Bacău este ținut departe de ochii băcăuanilor”

 1. Marian 9 Martie 2017 at 18:59 Permalink

  Din cate imi aduc aminte, anul trecut ai facut analiza bugetului, deci ai avut acces la el. Vezi? Administratia PNL nu era chiar asa de rea. :)

  Oricum, mi se pare uluitor ca tu, consilier local independent, nu ai acces la buget. Nu vi l-au trimis, nu v-au consultat inainte?

 2. Laurentiu 9 Martie 2017 at 22:15 Permalink

  Fac atat tamtam in campania electorala pentru ca stiu ca omul doar atunci e preocupat un pic de lucrurile astea. Apoi trebuie sa se intoarca la … problemele zinice personale. Asa ca lor le ramane sa taca si sa isi faca.

 3. Cetateanul turmentat 10 Martie 2017 at 07:35 Permalink

  Pariu ca la sediul primariei nu exista niciun buget si ca fituica aia a primarului e doar o schita temporara? Auzi… si cica l-au pus in dezbatere pe 3 martie :)) pai de ce nu au spus nimic in timpul asta? Ce vrajeli…

 4. Cetatean 10 Martie 2017 at 08:45 Permalink

  Ce poate face un cetățean de rand in acest sens? Ce prevede legea?
  Plângere penală? Sau incercam cu boicot prin neplata taxelor? Daca tot nu stim cum se cheltuie banii, macar sa nu ii mai dam, nu? Sau incercam cu proteste pașnice? Dar oare ar fi eficienta o prezenta masiva la sedintele de consiliu local unde sa cerem explicatii? Oamenii poate ar face ceva daca li se da tonul sau li se dau indicații de a actiona in vreun fel. Hai sa luam atitudine!

 5. tipras 10 Martie 2017 at 19:38 Permalink

  O sa ai o surpriza….cu iluminatul public , sa nu uiti sa ma intrebi de unde stiam.


Lasa un comentariu