Protestul de la Universitatea București: oarecum just, spumos, dar surd

Vineri, 6 Decembrie 2013 | Bucuresti, foto, Studenti | 13 comentarii

Pentru că aveam niște timp liber, miercuri, 4 noiembrie 2013, am fost și eu la Facultatea de Drept să văd cum decurge și mai ales ce rezolvă un “protest studențesc împotriva ilegalităților din Universitatea București”.

După manifestarea din fața Aulei, discuția de după și schimburile de replici dintre unii studenți reprezentanți (că majoritatea au stat ascunși) și Vlad Nistor, președintele Senatului UB, am înțeles un lucru: studenții senatori vor demisia lui Vlad Nistor. Și atât.

protest universitatea bucuresti 2013 vlad nistor-4

E adevărat că studenții sunt a cincea roată la căruță în Senatul Universității București, nefiind băgați în seamă la ședințele Senatului, chiar dacă reprezintă interesele celor care, până la urmă, sunt beneficiarii direcți ai actului educațional. Am lăudat și voi susține în continuare o atitudine ce are în spate interesul general și colectiv al studenților, dar niciodată nu voi da curs ambițiilor personale ale unora sau altora.

Ce vreau să spun este că acțiunea de protest a studenților este binevenită atâta timp cât prin aceasta se dorește rezolvarea unor lucruri la nivel de Universitate, revendicarea unor drepturi și în final binele studenților. Însă miercuri atât am auzit la protest și la discuția din Aulă: vrem demisia lui Vlad Nistor. Punct. Nimic mai mult.

protest universitatea bucuresti 2013 vlad nistor-11

E chiar cool să protestezi, dar… rezolvă ceva?
Am văzut un Dan Petrache (ASD) virulent, care, înfruntându-l la scenă deschisă pe Vlad Nistor, a reușit să pozeze în erou în fața studenților, un președinte al Senatului UB defensiv, care a admis faptul că n-a avut un comportament prea inspirat față de studenții reprezentanți în ultima ședință, dar care este dispus să demisioneze doar dacă Senatul UB îi cere acest lucru prin vot.

Interesant este și numărul studenților care au luat parte la protest. “Going” pe Facebook erau peste 600, dar la fața locului am văzut numa’ 100. Cu tot cu presă și alți curioși. Interesant este și faptul că supărarea a plecat din rândul studenților senatori și că acțiunea de protest a fost inițiată de ASUB, o asociație care se laudă că reprezintă studenții din Universitatea București și care are o forță năucitoare demonstrată: 100 de studenți la protest. Astfel, pancarta aia cu “suntem 15.000” devine o glumă.

protest universitatea bucuresti 2013 vlad nistor-8

Dacă ASUB are 16 organizații studențești membre, asta înseamnă că la acțiunea de protest au participat în medie 6 oameni din fiecare Facultate. Și așa ar fi fost bine, dar majoritatea celor din Aulă erau studenți la Drept și au venit la acțiune doar pentru că evenimentul se consuma la ei acasă.

Știți ce n-am mai înțeles? De ce între boicotul din ultima ședință a Senatului și protest studenții nu s-au dus la ușa lui Vlad Nistor pentru o discuție civilizată? Nu vi se pare suspect? Protestul este o formă de exprimare, cel puțin așa știu eu, care intervine atunci când toate celelalte căi de dialog au fost epuizate. Dacă așa înțeleg democrația și reprezentarea studenții care au inițiat și au alimentat protestul, ieșind în stradă fără o discuție prealabilă care să ducă la un eventual consens, avem o problemă. O problemă atât pentru ei, cât și pentru studenții care le-au dat acestor tineri lideri toată încrederea pentru a le reprezenta interesele.

protest universitatea bucuresti 2013 vlad nistor-14

Credeam că în sfârșit există o punte de legătură între reprezentanții tuturor facultăților din cadrul Universității București, care să aibă ca scop binele studenților. Dar m-am înșelat. E vorba numai și numai de interesele lor, ale unor reprezentanți, adică de regulamentul prin care aceștia se realeg sau își lasă moștenitorii și favoriții în funcții și de ambiția surdă a acestora de a-l da jos pe Vlad Nistor.

13 comentarii la “Protestul de la Universitatea București: oarecum just, spumos, dar surd”

 1. RARES 6 Decembrie 2013 at 11:05 Permalink

  SLAVA DOMNULUI! Cineva care gandeste!

 2. Blonda de la Drept 6 Decembrie 2013 at 11:10 Permalink

  Dar lui Petrache de ce nu ii cere nimeni demisia dupa ce toata facultatea stie si a auzit ca si-a bagat mana pana la cot in banii de la baluri??? Lui Carciumaru de ce nu ii spune nimeni ca nimeni nu il asculta chiar daca el conduce ASUB?

 3. Blonda de la Drept 6 Decembrie 2013 at 11:11 Permalink

  P.S.: Dragute pozele!

 4. Amalia 6 Decembrie 2013 at 11:17 Permalink

  Că tot ticluiești cuvintele așa bine, ia-o pe asta: dacă pentru tine protestul a fost surd, înseamnă că ești chior. Ai prins-o? Ți-a plăcut?!

 5. Bianca 6 Decembrie 2013 at 18:09 Permalink

  Ne-ai numarat tu si am fost 100? :) Si pe ‘un Dan Petrache’ te rog sa-l respecti. Nu-i ajungi nici la glezna. :)

 6. Bianca 6 Decembrie 2013 at 18:13 Permalink

  Si daca ce ai scris aici e tot ce ai inteles tu, esti o cauza pierduta. Imi pare rau sa spun asta, dar subiectivismul tau da pe afara. Si sa nu uit, eram asa multi nu pentru ca eram la noi acasa, ci pentru ca am inteles ce se intampla. Putea sa fie protestul si la Universitate, si oriunde, tot atatia eram. O zi buna, domnule!

 7. x 6 Decembrie 2013 at 18:17 Permalink

  mai scriitorule, fugi repede la facultatea de drept si intreaba cate persoane intra in aula magna jos pe scaune!! si dupa te rog sa corectezi acel numar de 100 persoane.

 8. student 6 Decembrie 2013 at 18:18 Permalink

  nu stiu cum ai numarat tu, dar miercuri am fost feste 300 de studenti si pancartele cu “Suntem 15 000″ chiar erau mesaje ironice, satirizandu.l pe Nistor care minte in legatura cu participantilor la intalnirea in cauza.Mesajul era: ” Suntem 15 000, ne.a numarat Nistor”. Aceste informatii eronate pot avea urmari, sa stii.

  • Kristofer 6 Decembrie 2013 at 21:49 Permalink

   Dragilor, m-am referit la protest, nu la discutia de dupa. Sa le separam putin. :)

 9. Cuiva caruia ii pasa 6 Decembrie 2013 at 18:20 Permalink

  Mai faceti mult afirmatii fara fapte concrete si reale? De unde naiba stii tu, Blonda de la Drept ca Petrache “si-a bagat mana pana la cot in banii de la baluri”? Banii “de la baluri” nu ii baga nimeni in buzunare, tot la stundenti si in interesul studentilor revin banii, dar mna, hai sa ne comentam sa ne aflam in vorba…

 10. Cuiva caruia ii pasa 6 Decembrie 2013 at 18:25 Permalink

  Și încă ceva: se vede cât de bine informat ești tu, Kristofer sau cum te-o chema pe tine; pe pancartă scria „Suntem 15.000, ne-a numărat Nistor” și era o aluzie pe care tu nu o poți prinde, dar e ok!

 11. student 6 Decembrie 2013 at 18:27 Permalink

  peste*, numarul participantilor*

 12. Romanu' 10 Decembrie 2013 at 16:50 Permalink

  tari pozele! 😀


Lasa un comentariu