Începe Săptămâna Europeană a Mobilității

Marti, 15 Septembrie 2015 | Bacau, stiri | Comenteaza

Anual, pe parcursul unei săptămâni, între 16 și 22 septembrie, europenii discută și sărbătoresc mobilitatea, printr-un eveniment care se desfășoară în toate colțurile continentului și care își propune să promoveze utilizarea mijloacelor de transport sustenabile şi să invite cetăţenii să încerce alternative la mersul cu maşina.

În premieră, Săptămâna Europeană a Mobilității ajunge anul acesta și în Bacău, la inițiativa Agenției de Dezvoltare Locală, entitate aflată în subordinea Primăriei Bacău. Pentru că nu sunt Gică Contra (așa cum e viceprimarul Radu Ababei când aude de piste pentru biciclete), am zis nu doar să fiu prezent la manifestările din această săptămână cu o poziție activă mai ales la dezbatere (din păcate e doar una), ci și să pun umărul la organizarea unui eveniment: Turul mobilității urbane pe bicicletă, sâmbătă, 19 septembrie, la ora 18:00, cu plecare din parcarea Stadionului Municipal, împreună cu Elephant Bike Club, ProBike și Bacăul Pedalează.

COVER emw bacaupiste

Până atunci, voi participa la o masă rotundă la care se va discuta despre multimodalitea din transportul urban local. Mai pe șleau, ar trebui ca toată dezbaterea să se învârtă în jurul măsurilor pe care autoritățile le iau sau ar trebui să le ia ca să reducem numărul de autovehicule de pe străzi și implicit aglomerația, poluarea și, până la urmă, numărul de bolnavi din municipiul Bacău. Întâlnirea are loc mâine, începând cu ora 10:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții. Chiar sper să fie o dezbatere și nu o sesiune de alocuțiuni bruxeleze, care dau bine pe hârtie dar care nu au aplicabilitate.

Programul Săptămânii Europene a Mobilității în Bacău:

  • 16 septembrie: masă rotundă “Multimodalitate – Alege. Schimbă. Combină” @ CAEX, ora 10:00;
  • 18 septembrie: În oraș fără mașină @ Centru, între 10:00 și 14:00;
  • 19 septembrie: Turul mobilității urbane pe bicicletă @ adunarea la Stadionul Municipal, ora 18:00;
  • 16-22 septembrie: campanie de informare în autobuze cu privire la mobilitatea urbană sustenabilă.

Apropo de viitorul mobilității urbane în Bacău, cât de curând voi emite o poziție despre PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă), ignorat de Primăria Bacău până în momentul de față, chiar dacă e condiție pentru obținerea de fonduri europene pe exercițiul bugetar 2014-2020.

prima pedalare bacau piste 2015 (23)

Lasa un comentariu