Tunelul din Istanbul – unul dintre cele mai vechi din lume

Vineri, 15 Februarie 2013 | foto | 4 comentarii

Zilele trecute am fost la Istanbul și am vizitat pentru prima dată Turnul Galata, de unde am văzut orașul în toată splendoarea lui, adică de la înălțime.

Venind dinspre zona turistică și comercială Aksaray-Beyazit, cea mai simplă cale de a ajunge la Galata Kulesi (numele turnului în limba turcă) pare a fi “Tunelul”, un funicular subteran care leagă două stații, respectiv cartierele Karakoy si Beyoglu.

Funicularul sau Tunelul din Istanbul, spuneți-i cum doriți, circulă între două stații și este al doilea cel mai vechi mijloc de transport urban subteran după metroul din Londra din lume. A fost inaugurat în ianuarie 1875, vremuri în care noi, românii, abia știam ce-i aia școală.

Tunelul măsoară aproape 573 de metri și este administrat de municipalitate, așa cum e normal, și nu de vreun minister al transporturilor ca în cazul metroului bucureștean.

Înainte să vă uitați la fotografii, trebuie să știți că în Tunel se pot face fotografii în voie, fără ca vreun paznic să se rățoiască la tine că atentezi la siguranța națională. Chestia asta cu fotografiatul interzis în gări, aeroporturi și la metrou în România este o idioțenie pe care am moștenit-o de la regimul comunist.

funicular tunel istanbul 1

funicular tunel istanbul 2

funicular tunel istanbul 3

4 comentarii la “Tunelul din Istanbul – unul dintre cele mai vechi din lume”

  1. Madalin Blidaru 15 Februarie 2013 at 18:14 Permalink

    In 1875 a luat nastere la noi un partid… care este si astazi.

  2. stefan 15 Februarie 2013 at 22:25 Permalink

    Si la metroul din Londra este interzisa fotografierea.


Lasa un comentariu