Un slogan care îmi dă fiori: “Vrem România Mare, nu regionalizare!”

Luni, 22 Aprilie 2013 | Pareri personale | 11 comentarii

Observ că plutește în aerul din spațiul carpato-danubiano-pontic o dorință reală de unire cu Basarabia. Să zicem că și eu mi-aș dori asta, însă vă spun sincer că nu în condițiile actuale. De altfel, unirea Basarabiei cu România este aproape imposibilă. Unu la mână, implicațiile geopolitice sunt imense. În primul rând, suntem în Uniunea Europeană și astfel de mișcări sunt interzise.

Apoi, atât în Constituția României, cât și în cea a Republicii Moldova, la Articolul 1 scrie clar: stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Despre vechea poveste cu “podul de peste Prut” am mai scris. Mă întrebam atunci ce am face noi cu 4 milioane de cetățeni, 34 000 km pătrați și doar 5 miliarde de euro PIB în plus. Da, ne-ar destabiliza complet din punct de vedere economic.

ziua nationala a romaniei 2008 bacau copii

Am văzut că se strâng zeci de mii de semnături pentru un proiect de lege. Pe fond, inițiativa legislativă nu e rea. Totuși, părerea mea este că acest ONG, Platforma Civică Acțiunea 2012, trebuie să își informeze semnatarii așa cum trebuie. Nu să le bage în cap faptul că susțin o unire cu Basarabia, ci o lege menită să le ofere cetățenilor Republicii Moldova acces pe piața muncii din România și acces la sistemul educațional românesc. Dar stați, moldovenii au deja locuri speciale în licee și facultăți. În fine.

Vrem România Mare, nu regionalizare.
Sloganul de mai sus circulă de câteva zile pe Facebook și este distribuit, desigur, de tineri ca mine. Văd că și vestita Sabina Elena se numără printre ei. Le înțeleg foarte bine spiritul naționalist, numai că acești tineri nu cunosc importanța proiectului regionalizării. România Mare este un proiect nerealist. Am explicat pe scurt mai sus de ce spun acest lucru.

Întorcându-mă la regionalizare, acest proces este cea mai importantă șansă a noastră, a României, de a ne dezvolta din punct de vedere economic. O mare parte din fondurile europene nu pot fi accesate din cauză că nu avem unități administrativ-teritoriale la nivel regional. Accesarea fondurilor europene înseamnă bani intrați în țară, locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, bani mai mulți pentru cercetare și inovare, deci un trai mai bun.

La polul opus, “România Mare” ne-ar arunca într-un colaps economic. În concluzie, vrem regionalizare!

Europa, Romania

11 comentarii la “Un slogan care îmi dă fiori: “Vrem România Mare, nu regionalizare!””

 1. Catalin Stanoiu 22 Aprilie 2013 at 23:41 Permalink

  “Prefer să mor în mocirlă într-o Românie Mare decât să mor în paradisul unei Românii mici.” – Maresalul Ion Antonescu

  Dar… In fine, ca sa gandesti asa, trebuie sa fii plamadit dintr-un anumit aluat. Ori rumanii, mai ales generatiile ce vin, sunt vai de steaua si dinamo lor!

  • Kristofer 22 Aprilie 2013 at 23:43 Permalink

   Catalin, sunt unul dintre oamenii care tin la tara lor si carora nu le este rusine cu ea.

   • Catalin Stanoiu 22 Aprilie 2013 at 23:48 Permalink

    Dupa cum iti ziceam si pe Facebook, asta imi demonstreaza si mai mult ca nu gresesc in comentariul meu. Zi-mi si mie ce e de tinut la tara aia si ce ti se pare tie ca e asa de maret incat nu e de rusinat?! Patriotismul romanilor in zilele noastre e ca onania! Si ce daca bunicul a fost super erou? Asta nu inseamna ca nepotul e, macar, vreun barbat demn. De la o generatie la alta, aschia sare departe de trunchiul originar.

 2. Madalin Blidaru 23 Aprilie 2013 at 16:59 Permalink

  Unirea e imposibila, desi mi-as dori sa se intample. Asta-i diferenta dintre realitate si dorinta. Problema e ca Romania este momentul pe minus la avantajele oferite de UE si costurile acestei schimbari. Dar stai. Vine criza si ne va arata asta.

 3. Nein 23 Aprilie 2013 at 18:11 Permalink

  Romania nu are nevoie de Moldova. Ei sa stea acolo cu rusii lor si in saracie. Ar fi o povara pentru Romania sa tina in spate cel mai sarac stat al Europei. Pe langa asta sunt si deosebit de tarani si prosti.

  • dan 1 Mai 2013 at 13:18 Permalink

   sa sti ca nu ai dreptate,Basarabia este copilul perdut si regasit al Romaniei deci trebuie sa vina in sanul familiei

 4. Ja 30 Aprilie 2013 at 11:16 Permalink

  Deosebit de taran si de prost esti tu, mai “nein”. Eu am fost in Republica Moldova, si acolo am intalnit oameni mult mai de treaba si mai educati ca multi romani. Romania daca ar fi condusa cum trebuie nu ar mai fi in coada Europei.
  “Prefer să mor în mocirlă într-o Românie Mare decât să mor în paradisul unei Românii mici.” – Maresalul Ion Antonescu

  • dan 1 Mai 2013 at 13:19 Permalink

   1 milion de like-uri pt tine

 5. Unitate NATIONALA 1 Mai 2013 at 21:30 Permalink

  Basarabia EEEEEEEEEEEEEEEEEEE ROMANIA !!!

 6. Dan Pandrea 15 Mai 2013 at 11:45 Permalink

  Comentariile imi aduc aminte de discursurile lui Farfuridi si Catavencu… Cat despre articol si argumentele sale: perfect de acord.

 7. Marius 15 Mai 2013 at 12:30 Permalink

  Nici eu nu aș susține o unire cu Basarabia, mai degrabă aș prefera o asociere pe modelul Andorei, președintele RM să fie de drept cel care este președintele României, dar 2 state independente și separate, de preferat în UE


Lasa un comentariu