Estimare: 10 milioane de euro vom pierde din cauza proiectelor europene întârziate din Bacău

Luni, 14 Decembrie 2015 | Bacau | 4 comentarii

Săptămâna trecută am vorbit pe platforma Inițiativa Băcăuană despre investițiile publice europene întârziate din municipiul Bacău și am făcut o analiză a stadiului proiectelor din domeniul infrastructurii stradale pe care le desfășoară Primăria Bacău cu finanțare europeană.

Pe 5 dintre ele le-am găsit în lista neputinței pe care a publicat-o azi Cătălin Bejan, care face un rezumat al proiectelor din Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013 cu risc de neimplementare, cu ajutorul unor specialiști în accesarea fondurilor europene.

Neterminarea acestor proiecte până la 31 decembrie 2015 atrage o mare responsabilitate a municipalității: ce nu s-a făcut trebuie terminat până la 30 iunie 2016 din bani de la bugetul local. Iar dacă nu finalizăm aceste proiecte până vara viitoare, vom fi obligați să dăm înapoi toți banii europeni atrași pe aceste proiecte.

Valoarea estimată a cheltuielilor neeligibile în momentul de față (adică ce ar mai fi de făcut din banii noștri, de la bugetul local):

 • Reabilitare Insula de Agrement: 23,4 milioane (45%)
 • Reabilitare Milcov – I.L. Caragiale – intersecție Letea: 18 milioane lei (60%)
 • Creare și modernizare spații verzi: 1,49 milioane lei (10%)
 • Reabilitare str. Ștefan cel Mare: 1,37 milioane lei (10%)
 • Reabilitare str. Mioriței – Vântului – Vadu Bistriței: 994 mii lei (5%)
 • Reabilitare imobil str. Milcov pentru cazarea temporară a persoanelor fără adăpost: 88 mii lei (5%)

= peste 46 de milioane (adică peste 10 milioane de euro)

lucrari-insula-de-agrement-bacau-6foto via Lucrările de la Insula de Agrement au o întârziere de 100 de zile

Voi vă dați seama? 10 milioane de euro gaură în bugetul local!

Pentru acești bani cine răspunde? De unde vom lua acești bani? Dacă aceste sume se confirmă (iar pentru Milcov și Insula de Agrement sigur se va întâmpla), aleșii noștri trebuie să dea socoteală. În primul rând pentru că au instituit un sistem de management al acestor proiecte europene total nefuncțional, care numără doar 15 oameni.

Nu mă credeți? Dați fuga la organigrama Primăriei Bacău și veți vedea în partea dreaptă de jos a documentului numărul de persoane angajate în cadrul Serviciului Implementare Proiecte (care se află în subordinea administratorului Pădureanu, care la rândul lui răspunde în fața primarului Romeo Stavarache): 15 persoane pentru 14 proiecte finanțate din fonduri europene. Oamenii de acolo fac și ei ce pot, mai ales că sunt terorizați de anumiți politicieni care s-au gândit că proiectele europene pot reprezenta vaci de muls pentru grupul lor de interese. Uite că nu se poate, iar cei care avem de suferit din cauza întârzierilor suntem tot noi.

În fotografia de mai jos sunt patru oameni, toți semnând contractele de finanțare pentru Milcov, Mioriției, Insula de Agrement, pasarela Letea și Calea Moinești pe 26 aprilie 2012. 2 au fost deja condamnați pentru fapte de corupție (primarul Romeo Stavarache și cumătrul Constantin Apostol, șef al fondurilor europene pe regiunea Nord-Est), iar Gabriel Berca este trimis în judecată (fiind ținut și-n arest câteva luni) tot pentru corupție. Asta așa, ca să vă dați seama pe mâna cui au încăput atragerea, aprobarea și gestionarea acestor investiții din bani europeni.

foto via semnarea contractelor de finanţare pentru PIDU şi Insula de Agrement (aprilie 2012)

Semnare-contracte-europene-bacau-3

4 comentarii la “Estimare: 10 milioane de euro vom pierde din cauza proiectelor europene întârziate din Bacău”

 1. Adrian Herelegiu 14 Decembrie 2015 at 21:02 Permalink

  Asa se intampla cand avem primar incompetent ,spagar cu interes pentru afaceri personale si sa fie inconjurat de oameni ca si el.Dar sa ne intelegem, ca sa fi primar a unui oras ca Bacaul ,trebuie sa fi dedicat pentru lucruri marete care sa ramana in istorie, in afara de faptul cand ie plimbi pe strada iti uzezi sapca raspunzand saluturilor de recunostinta si respect pentru ce ai facut bine orasului.Dar astia le sticlesc ochii numai dupa afaceri, sa-si reaga magazine, concesionari, case luxoase , masini de lux, etc.

 2. Cristi Romanul 14 Decembrie 2015 at 22:54 Permalink

  hai sa chemam DNA Bucuresti caci nu se mai poate asa!

 3. Genoveva Coca 15 Decembrie 2015 at 02:55 Permalink

  Toata Romania sa ia exemplu de la primarul din Pestera!

 4. Mihai 15 Decembrie 2015 at 12:31 Permalink

  Ma gandesc ca aceste fonduri europene se aloca pe baza unor proiecte scrise in care cu siguranta trebuie prinsa si echipa de proiect. Deci cum se ajunge la astfel de situatii ca 15 oameni sa livreze 14 proiecte ?


Lasa un comentariu