Aventuri urbane #12: Intoxicarea cu Centura Bacău la DNA

Un nou zvon, pe care eu îl pun mai degrabă în oala cu dezinformări, face valuri de vreo 2 săptămâni în Bacău. În mijlocul poveștii se află șoseaua de centură, care, spun amatorii răspândirii de șotii administrative în lipsa lucrurilor concrete, că ar face obiectul unui dosar care se află pe masa DNA și că, vezi Doamne, de asta nu încep lucrările.

Totul a început pe 25 mai, când bloggerul Cătălin Bejan, care de altfel avansează sondaje ce la o simplă socoteală dau 110%, a scris că Centura ocolește pe la DNA. La o lună după, bagă și Ferma Politică același zvon. Nu știu ce surse au ei și chiar n-aș fi băgat în seamă zvonul ăsta dacă gogoașa nu s-ar fi umflat atât de tare încât a ajuns pe prima pagină a singurului ziar care mai apare în Bacău, Deșteptarea.

La o zi după ce Deșteptarea a tras o primă pagină de toată frumusețea cu „Șoseaua de centură, blocată de ancheta DNA”, asta pentru că ziariștii n-au verificat zvonul la DNA, dar și pentru că Dragoș Benea ori nu știe ce se întâmplă pe la București cu investițiile naționale care privesc Bacăul, ori pentru că încearcă să găsească o scuză Guvernului Ponta (care se pare că nu se ține de cuvânt), ori pentru că are chef de zvonuri, ori toate la un loc.

centura bacau landscape

Cert e că au trecut trei luni de la semnarea contractului de execuție, iar lucrările nu au început. Turcii de la Eko Insaat Ve Tic AS sunt deja în Bacău, biroul lor fiind de găsit undeva în zona ITM Bacău, într-o clădire cu mulți ochi albaștri. Am stat de vorbă cu unul dintre ei (cu turcii, nu cu cei cu ochii albaștri, desigur) și turcul mi-a spus clar: avem totul pregătit, așteptăm scrisoarea oficială de începere a lucrărilor de la București. Până atunci, ei se plimbă prin Bacău și se minunează de praful din oraș. Adică așteaptă ordinul de la CNADNR. Între timp, lunile se scurg, iar noi suntem din ce în ce mai aproape de expirarea finanțării europene pentru realizarea centurii, termenul fiind 31 decembrie 2015. A zis-o chiar Victor Ponta după semnarea contractului, la un forum despre fonduri europene.

Revenind la „varianta DNA”, concepută ca discurs, cred eu, în laboratoarele deloc creative ale PSD, dezmințirea lui Dragoș Benea vizavi de zvonul de primă pagină (răspândit celor de la Deșteptarea tot de el, dar într-o formă mult mai rezervată) a venit la o zi după articolul din ziar, într-un colțișor de pe pagina a doua.

dezmintire dragos benea centura bacau dna

Nu ne rămâne decât să așteptăm. Ce? Greu de spus. Revenirea lui Ponta din Turcia? Trecerea vacanței de vară? Pierderea banilor europeni? Schimbarea liderilor locali, care n-au curaj să se bată pentru cei pe care îi reprezintă? Toate par destul de aproape.

Celelalte 11 articole din seria „aventuri urbane” sunt mai pozitive și le găsiți aici.

One thought on “Aventuri urbane #12: Intoxicarea cu Centura Bacău la DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *