Confiscarea abonamentelor subvenționate ale elevilor băcăuani este în afara legii!

Joi, 6 Iulie 2017 | Bacau | 10 comentarii

În ultimele zile, am primit o avalanșă de mesaje din partea elevilor băcăuani și a părinților lor prin care mi s-a pus în vedere că angajații SC Transport Public SA, mai precis controlorii din mijloacele de transport în comun, au început să le smulgă elevilor din mână abonamentele subvenționate pe motiv că e vacanță. Alții au fost chemați la școală și puși să predea legitimațiile de călătorie. Vreau să fiu foarte tranșant din start: acesta este cel puțin un abuz, dacă nu cumva chiar furt!

Legea Educației nr. 1/2011 este foarte clară: subvenție de minim 50% pentru studenți și elevi pe parcursul întregului an calendaristic, deci inclusiv în vacanțe:

articolul 84 alin (1) – Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Că noi, în Consiliul Local, am decis anul trecut că subvenția la nivel local este de 100%, asta e partea a doua și îi obligă și mai mult pe cei de la Transport Public să respecte atât hotărârile locale, cât și legile naționale în vigoare. În plus, vara trecută, printr-un amendament ridicat de mine și votat de majoritatea colegilor mei din consiliu, am inclus în mod expres în HCL 239/2016 mențiunea că subvențiile se aplică pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv în vacanțe. Scrie negru pe alb în document.

Ulterior, pentru a repara prostia cu “spre și/de la școală”, am depus un proiect de modificare a regulamentului inițial. Din păcate, cei 22 de reprezentanți ai partidelor din Consiliul Local nu au aprobat această clarificare, motiv pentru care tinerii băcăuani au acum de suferit. Drept dovadă, SC Transport Public SA a început să abuzeze de acea aberație cu prezentarea dovezii că se deplasează spre sau de la școală. Voila!

conferinta presa asociatia elevilor bacau 2

Să nu creadă cineva că voi sta cu mâinile în sân, așa cum fac zilele acestea cei care conduc Primăria Bacău! Nu știu care este aranjamentul primarului cu această societate privată (mai ales că i-am văzut cu toții fața pe toate autobuzele în campania din 2016), dar e și de datoria lui să ia măsuri pentru respectarea drepturilor elevilor în privința transportului public local în comun! Dacă nu, va avea soarta lui Mazăre.

P.S.: nu mai departe de ziua de ieri, Cosmin Necula scria pe Facebook că “municipalitatea susține prin măsuri concrete educația (transport în comun gratuit pentru elevi, burse școlare, investiții în infrastructura școlară“. Serios? Nu de alta, dar Gala Învățământului a fost desființată anul acesta cu tot cu programul de premiere a elevilor și profesorilor care au rezultate remarcabile. Nici astăzi, la 4 luni de la înregistrarea ei, nu am primit răspuns la interpelarea mea referitoare la premierea performanței educaționale.

10 comentarii la “Confiscarea abonamentelor subvenționate ale elevilor băcăuani este în afara legii!”

 1. mabramburel 6 Iulie 2017 at 13:32 Permalink

  Buna ziua!
  V-as ruga sa va informati mai bine atunci cand faceti unele afirmatii. Grupul de control ridica doar legitimatiile celor care si-au pierdut calitatea de elev, si anume clasele a VIII a si a XII a.

  • Kristofer 6 Iulie 2017 at 13:52 Permalink

   Aceia sunt elevi până la 31 august 2017.

   • mabramburel 6 Iulie 2017 at 14:29 Permalink

    ..calitatea de elev se dobandeste odata cun inscrierea in invatamantul preuniversitar si se pastreaza pe tot parcursul scolarizarii pana la incheierea studiilor din invatamantul gimnazial sau liceal” conf Ord MEN

    “…pentru clasele terminale din invatamantul liceal anul scolar 2016-2017 se incheie la data de 26.05.2017” conf Ord MEN

    “…pentru clasele a VIII a anul scolar se incheie pe 09.06.2017” conf Ord MEN

  • cristy 6 Iulie 2017 at 20:00 Permalink

   daca ai terminat clasa a VIII-a nu mai esti elev ?

 2. Lavinia 6 Iulie 2017 at 21:16 Permalink

  Ferească Dumnezeu de “conducerea” de la Bacău. De asta n are orașul asta niciun viitor. Toată lumea abia asteaptă să plece de aici. O mizerie de oraș și un primar pe măsură, cand erau campaniile era Wow si acum e Bau. Nimeni nu face nimic când ajunge la ” putere” . Se chinuie să ajungă pe ” scaun” și apoi se odihnesc. Grav. Mi e rușine cu orașul ăsta. Mi e rușine de prostia aceluia care crede ca un copil care a terminat clasa a 8a nu mai e elev. De unde au aparut toți proștii ăștia mai frate..

  • mabramburel 7 Iulie 2017 at 07:46 Permalink

   Cei de clasa a VIII a nu mai sunt elevii scolilor care le-au eliberat legitimatiile de calatorie. Daca au promovat examenul de capacitate si au fost admisi la institutiii de invatamant preuniversitar, atunci aceste institutii vor certifica faptul ca sunt elevii lor si li se vor emite alte legitimatii.

 3. mabramburel 7 Iulie 2017 at 08:37 Permalink

  Pt doamna/domnisoara Lavinia.

  Ar trebui sa apreciati inainte de toate ca tot “prostii” astia au acordat aceasta facilitate elevilor, si anume gratuitate pe mijloacele de transport. Facilitate care nu exista pana la mandatul actualului primar. Si nu s-a auzit niciun cuvant de multumire la acel moment. Suntem specialisti doar la critici.

 4. Mihai 7 Iulie 2017 at 10:29 Permalink

  Si in perioada in care se afla intre institutii scolare, ce fac acesti copii? Ca pana se vor elibera alte legitimatii si pana isi vor scoate alte abonamente au nevoie sa circule la examene, la scoli, sa ridice documente sa depuna documente. Trebuie reglementata aceasta situatie. Nu mai au pe cine controla si amenda acesti controlori de fac exces de zel sa vaneze copii?


Lasa un comentariu