Monumente istorice din Bacău

Joi, 19 Aprilie 2012 | Bacau, fotbal, stiri | 4 comentarii

Data de 18 aprilie a fiecărui an se traduce şi prin Ziua Internațională pentru Conservarea Monumentelor, eveniment pe care l-aş fi trecut cu vederea dacă o prietenă nu îl amintea pe peretele ei de Facebook. Am ieşit pe ploaie şi am realizat un fotoreportaj destul de larg, zic eu, cu monumentele istorice din municipiul Bacău. Am început (foto sus) cu ce a mai rămas din Casa Memorială Vasile Alecsandri, situată pe str. George Apostu.

Pe măsură ce voi puncta monumentele pe care le-am fotografiat ieri, voi menţiona şi străzile unde acestea îşi au locul. Unu la mână, destul de mulţi băcăuani nu cunosc patrimoniul cultural al oraşului în care locuiesc, doi – s-ar putea ca peste acest material să dea vreun turist care poposeşte în oraşul nostru şi care vrea să ştie ce poate să vadă aici.

Continuăm cu suita de monumente care se află pe strada Vasile Alecsandri. Clădirea Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”.

Casa Vestali – “Gealan”-ul ăla..

Grădiniţa Floriţa

Casa Dr. Pătrăşcanu. Din ce ştiu, acest imobil îi aparţine lui Sorin Ovidiu Vântu şi prin iarnă încă se afla sub sechestrul ANAF.

Casa Cancicov, cea care găzduieşte la ora actuală Sediul PNL – filiala Bacău

Am pus o fotografie mai colorată în cazul bustului lui Mihail Kogălniceanu, poate-poate ne va ajuta să uităm că bustul a fost furat. Nici naiba nu ştie unde se află statuia…

Parcul Bacovia, cu renumitul “Pătrăţel” în care se adună tinerii şi beau.

Fosta Primărie şi Bibliotecă Judeţeană, actualmente Centrul pentru acțiuni de salvare și prevenire a dezastrelor. Clădirea, situată în centrul oraşului, a fost recent renovată, însă varul a început deja să cadă de pe pereţi

Palatul Administrativ, km 0 al oraşului

Teatrul Municipal Bacovia. Cei care merg la festivaluri precum Gala Star şi ID Fest sunt foarte norocoşi că nu a căzut clădirea peste ei.

Fosta Şcoală de băieţi nr. 2, acum Şcoala cu clasele I-VIII “Alexandru Ioan Cuza” (str. Oituz). Una dintre primele clădiri din Bacău.

Fosta Casă Dr. Marcovici. Acum, Clădirea Cercului Militar Bacău (str. Oituz). Presupun că vedeţi cum tronează “desprindere tencuială”.

Casa Arh. George Sterian, situată pe strada Mihai Eminescu, ar putea deveni Centrul de Cultură Urbană, printr-un proiect al filialelor din Neamţ şi Bacău ale Ordinului Arhitecţilor din România şi Uniunii Arhitecţilor din România.

Închei materialul cu 3 obiective de pe strada George Bacovia. Primul, Casa Memorială “George Bacovia”.

Colegiul Naţional “Ferdinand I”. În trecut s-a numit Liceul “George Bacovia”.

Casa General Cantili, azi sediul Ropharma.

Lista tuturor monumentelor istorice din judeţul Bacău o puteţi consulta pe WikiPedia. Obiectivele de mai sus sunt principalele monumente din municipiul Bacău, cu menţiunea că îmi pare rău că nu am ajuns şi la Biserica Precista, care chiar merită văzută.

4 comentarii la “Monumente istorice din Bacău”

 1. catalin 19 Aprilie 2012 at 21:01 Permalink

  mai era si casa aceea de pe Bacovia,in care din cate stiu Ion Averescu a pus la cale o parte din planul pentru luptele de la Marasti,Marasesti si Oituz.

 2. Felicitari, dar vezi ca ai mai omis cateva 😛

  Casa memoriala “Nicu Enea”
  Ateneul
  Casa memoriala “George Enescu” @ Tescani

  Succes! la partea a 2 😛

 3. lucian 24 Aprilie 2012 at 20:19 Permalink

  http://www.deferlari.ro/2012/01/numarul-de-urgenta-al-patrimoniului.html


Lasa un comentariu