Dezinformări și răspunsuri „la mișto” pe pagina de Facebook a Primăriei Bacău

După eliberarea sa din arest, unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut primarul Romeo Stavarache când s-a întors la cârma orașului a fost să îi asigure pe cetățeni că se vor bucura de o transparență mult mai mare din partea instituției pe care o conduce.

Uite așa a apărut o pagină de Facebook, administrată în cea mai mare parte a timpului, spun sursele mele, de către un blogger. Fotografiile sunt slăbuțe, cetățenii primesc rareori răspunsuri la întrebările pe care le adresează, iar anunțurile privind ședințele Consiliului Local sau proiectele în dezbatere publică lipsesc cu desăvârșire de pe rețeaua lui Zuckerberg.

Aseară n-aveam somn, așa că am luat la puricat toate postările și comentariile de pe pagină. Nu sunt foarte multe răspunsuri ale instituției, așa că nu mi-a luat mai mult de o oră. M-am distrat copios pe marginea răspunsurilor formulate de managerul paginii! Cine este, prea puțin contează. Problema e că multe dintre replici fie sunt date la mișto, fie sunt niște dezinformări grosolane. Câteva exemple:

1. Atunci când cetățenii întreabă pe pagină, pe bună dreptate, când se asfaltează coșmarul numit Ștefan cel Mare, managerul paginii dă următorul răspuns: str. Stefan cel Mare se asfaltează la finalizarea tuturor lucrărilor de infrastructura. Logic! Numai că omul întreba o zi, o lună sau un an anume. Exemple de postări cu acest răspuns: 30 iulie, 9 iulie3 iunie (aici spune că „lucrările se finalizează conform proiectului, spre sfârșitul anului„, fără ca managerul paginii să aibă bunul simț să se uite prin hârtii și să vadă termenul de finalizare a lucrărilor).

pagina facebook primaria bacau raspuns 1

2. 9 iulie – Primăria anunță pe Facebook că a fost asfaltată strada George Bacovia. O doamnă întreabă cum ar putea închiria un loc de parcare ca să nu se mai certe cu vecinii. Primăria dă următoarea replică: Cât despre plata locurilor de parcare, proiectul nu poate merge mai departe, momentan, deoarce Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a emis o lege, la nivel naţional, în care se interzice ridicarea maşinilor. În urma acestui aspect, proiectul este blocat. Ce treabă are plata parcărilor cu ridicarea mașinilor, numai administratorul paginii știe.

3. 8 iunie 2015 – pe pagină sunt publicate fotografii cu noile marcaje rutiere din centru, iar un cetățean întreabă de ce nu există marcaje și pe celelalte străzi. Primăria ce răspunde? Marcajele se pot trasa doar unde lucrările sunt finalizate. Pe str. Mioriței s-au trasat deja, iar pe Milcov si Ștefan cel Mare nu se pot trasa în timpul lucrărilor. Culmea, la 2 luni după acest răspuns, pe strada Milcov apar marcaje rutiere. Mai zi ceva!

Nastase-Catalin‎

foto via Deșteptarea

4. 17 aprilie 2015 – Un domn întreabă de ce Bacăul nu are piste pentru biciclete. Primăria Municipiului Bacău, în încercarea de a se scoate, se contrazice și spune că exista 3 piste pentru biciclete in oras. Total fals! Probabil se referă la pseudo-pistele care nu sunt recunoscute de Poliția Rutieră, deci care de fapt nu există.

pagina facebook primaria bacau raspuns 2

5. 14 martie 2015 – La postarea care anunță începerea lucrărilor de modernizare a străzii Ștefan cel Mare, Primăria Municipiului Bacău răspunde unui cetățean: Datorita ploilor, probabil lucrarile au mers mai greu. Firma de constructie stabileste niste grafice in care trebuie sa se incadreze.

pagina facebook primaria bacau raspuns 3

Greșit! Firma de construcție nu stabilește graficul lucrărilor de capul ei. Din contră! Modernizarea străzii Ștefan cel Mare e proiect pe fonduri europene, iar etapele lucrărilor sunt trecute în contractul de execuție. Dacă firma (în cazul de față Symmetrica de la Suceava) nu respectă termenele, beneficiarul lucrării, adică Primăria Bacău, trebuie să emită avertismente sau sancțiuni constructorului.

P.S.: Cireașa de pe tort mi se pare postarea de pe 16 iunie, în care Primăria a anunțat evenimentele frumoase care au avut loc în weekendul respectiv. Printre ele și „Marșul bicicletelor pe timp de noapte”, adică Night Ride 2. Un eveniment organizat de grupul de inițiativă Băcăuanii vor piste pentru biciclete, care a adunat vreo 300 de bicicliști și care a avut ca scop tocmai sensibilizarea autorităților. N-a făcut nimic pentru bicicliști, dar municipalitatea se laudă cu evenimentele noastre. Ba mai mult, Primăria Municipiului Bacău likes Băcăuanii vor piste pentru biciclete. Mulțumim pentru like, dar să știți că nu ne încălzește cu nimic…

primaria bacau likes bacauanii vor piste pentru biciclete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *