Dacă nu reacționăm, 5 parcuri din Bacău ar urma să fie eliminate din lista zonelor liniștite

Sambata, 25 Februarie 2017 | Bacau, stiri | 4 comentarii

Marți, 28 februarie, la ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Bacău, ultimul proiect de pe ordinea de zi, anunțat de administrația Necula peste convocarea inițială, privește aprobarea Planului de acțiune destinat reducerii zgomotului în municipiul Bacău, o strategie foarte importantă pentru îmbunătățirea confortului din orașul nostru în următorii ani. Din păcate, planul urmează să fie supus la vot fără 5 din cele 6 zone liniștite (parcuri) identificate în Hărțile strategice de zgomot pe care le-am aprobat pe 29 noiembrie 2016.

Despre această problemă am mai scris la începutul lunii decembrie, când am constatat că planul pentru reducerea zgomotului propune doar Parcul Gherăiești ca zonă liniștită a orașului, fără ca Primăria Bacău să fi inclus celelalte 5 zone de liniște prevăzute în hărțile strategice de zgomot în baza căruia planul de acțiune ar fi trebuit elaborat. Atunci am fost la dezbaterea publică organizată de primărie la CAEx, am depus în scris rugămintea de a include toate parcurile identificate în plan și, așa cum obișnuiesc, am alertat cetățenii și grupurile de acțiune preocupate de problemele de mediu. Tot atunci, primarul Cosmin Necula m-a contactat și m-a asigurat că forma finală a planului va include toate cele 6 zone verzi din hărțile de zgomot. Nu s-a ținut de cuvânt, drept pentru care versiunea finală a planului (pag. 47) care intră la vot marți este exact ca cea scoasă în dezbatere publică, adică fără celelalte 5 parcuri.

parcuri bacau scoase harta zgomot

Care sunt parcurile pe care Primăria Bacău vrea să le scoată din lista zonelor liniștite:

 • Parcul Cancicov;
 • Parcul Spicului;
 • Parcul Prefecturii (George Bacovia);
 • Parcul Trandafirilor;
 • Parcul Catedralei.

Scopul delimitării acestor zone liniștite este acela de a conserva “liniștea” zonei, prin asigurarea ca nici pe termen lung zgomotul zonei să nu depășească valoarea actuală și ca în interiorul zonei să nu se amplaseze surse de zgomot nici măcar în cazul în care se asigură măsuri de protecție. Pe scurt, zonele verzi și liniștite capătă o protecție suplimentară. Ce planuri sau agendă ascunsă au cei care conduc Primăria Bacău de nu vor să declare toate cele 6 parcuri ca zone liniștite?

În ceasul al XII-lea, rog executivul să scoată acest proiect de pe ordinea de zi, să îl completeze și abia apoi să ceară pentru el votul nostru, al consilierilor locali! Este în joc confortul urban al tuturor băcăuanilor, motiv pentru care vă invit marți, 28 februarie 2017, începând cu ora 10:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, pentru a împiedica acest abuz! De asemenea, solicit organizațiilor locale de mediu să reacționeze!

Harta de zgomot a municipiului Bacău

harta zgomot municipiul bacau mai 2016

4 comentarii la “Dacă nu reacționăm, 5 parcuri din Bacău ar urma să fie eliminate din lista zonelor liniștite”

 1. Udytza 25 Februarie 2017 at 17:36 Permalink

  Exact cum spuneam acum cateva luni. …Bacaul mai are doar parcul Cancicov. …. In curand nu va mai exista nimic

 2. DD 26 Februarie 2017 at 12:09 Permalink

  Centrul Regional de Ecologie mai exista?

 3. Cascaval Doina 27 Februarie 2017 at 07:11 Permalink

  Locuiesc pe str. Panselelor, in apropierea Parcului Cancicov si ma alatur tuturor bacauanilor care isi doresc zone in care sa poata gasi confortul , oaza de liniste si oxigen, ca refugiu din zgomotul si poluarea mediului urban. Va rugam sa tineti cont de aceasta nevoie stringenta , domnule primar Necula, incluzand in zonele de confort si liniste ale Bacaului si putinele parcuri pe care orasul le are, si nu numai Parcul Gheraiesti, ci si Cancicov,Trandafirilor, cel al Catedralei , Bacovia si Spicului! Asteptam, domnule primar, sa fiti alaturi de noi, de cetatenii Bacaului, oprind acest abuz si lasandu-ne cateva spatii in care sa putem respira aer nepoluat si sa ne bucuram de liniste si confort !

 4. kros 1 Martie 2017 at 14:11 Permalink

  Cind ati fost ultima oara in parc? Vi se pare o oaza de liniste? Care aier curat? Sint milioane de ciori si peste tot este rahat de cioara.Mirosul este ingrozitor.Parcul Cancicov arata mai mult dezastruos decit ,,o oaza de liniste si aier curat”.


Lasa un comentariu