Primăria Bacău a pus gând rău zonelor verzi și liniștite din oraș (update)

Joi, 8 Decembrie 2016 | Bacau, stiri | 5 comentarii

După ce a tăiat zeci de copaci din centrul Bacău, viceprimarul Scripăț (PMP) susținând la Realitatea TV că e vorba “nu de o tăiere, ci doar doar de o înlocuire” (corect, domn’ vice, o înlocuire a peisajului semi-verde cu unul complet gri!), administrația Necula recurge la încă un gest anti-mediu: a scos 5 din cele 6 zone verzi din Planul de acțiune destinat reducerii zgomotului în municipiul Bacău.

După mai bine de 5 ani de zile de nerespectare a legii, municipiul Bacău are, în sfârșit, hărți strategice de zgomot. Le-am aprobat lunea trecută, pe 29 noiembrie 2016, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Bacău. Conform Hotărârii de Guvern nr. 321/2005, încă din anul 2011 trebuia să avem hărți de zgomot și un plan de acțiune în acest sens. Planul e și el gata, iar în aceste zile se află în procedura de dezbatere publică.

Conform raportului referitor la zonele liniștite identificate odată cu elaborarea hărților strategice de zgomot, Incertrans a propus și a desemnat 6 zone liniștite: Parcul Cancicov, Parcul Spicului, Parcul Prefecturii (George Bacovia), Parcul Trandafirilor, Parcul Catedralei și Parcul Gherăiești. Toate apar în hotărârea Consiliului Local din 29 noiembrie 2016.

Scopul delimitării acestor zone liniștite este acela de a conserva “liniștea” zonei, prin asigurarea ca nici pe termen lung zgomotul zonei să nu depășească valoarea actuală și ca în interiorul zonei să nu se amplaseze surse de zgomot nici măcar în cazul în care se asigură măsuri de protecție.

Problema apare la Planul de acțiune destinat gestionării și reducerii zgomotului în municipiul Bacău. Am fost la dezbaterea publică de pe 28 noiembrie 2016, organizată de Primăria Bacău la Centrul de Afaceri și Expoziții, și nu mică mi-a fost mirarea când am observat că planul propus nu mai include cele 6 zone de liniște identificate în hărțile de zgomot, ci doar una, și anume Parcul Gherăiești.

3-parcul-gheraiesti-bacau-toamna

foto: Parcul Gherăiești via Instagrame #36 (toamnă)

L-am întrebat pe dl. Luigino Szecsy, inginer la Incertrans, motivul pentru care au fost scoase din plan celelalte 5 zone de liniște, iar acesta mi-a răspuns foarte direct: asta a fost voința celor care conduc Primăria Bacău. Uau!

zona-linistita-draft-plan-reducere-zgomot-bacau-incertrans

din Planul de reducere a zgomotului în Bacău propus spre dezbatere publică

Deoarece termenul de depunere a observațiilor la acest plan era chiar în ziua organizării de dezbaterii, la fața locului am scris de mână o observație prin care am solicitat Primăriei Bacău să lase în planul de reducere a zgomotului din oraș toate cele 6 zone liniștite identificate în hărțile aprobate a doua zi de Consiliul Local. De asemenea, la ședința de pe 29 noiembrie, am solicitat public executivului să treacă în acest plan de reducere a zgomotului toatele zonele liniștite din hărțile aprobate.

Ca să închei într-o notă pozitivă, executivul condus de Cosmin Necula are încă timp să își spele păcatele din ultimele zile din domeniul protecției mediului, incluzând toate cele 6 zone verzi în plan, respectând cele 2 planuri de acțiune identificate de către Incertrans, realizând pistele pentru biciclete promise, aplicând ca la carte Planul de Mobilitate Urbană Durabila (PMUD), finalizând Registrul spațiilor verzi și plantând noi copăcei în oraș și în jurul lui.

Update: la scurt timp după publicarea articolului, m-a contactat primarul Cosmin Necula și m-a asigurat că forma finală a planului va include toate cele 6 zone verzi din hărțile de zgomot, precizând totodată că el nu avea cunoștință de eliminarea a 5 dintre ele din draftul lansat în dezbatere publică de Primăria Bacău pe care până la urmă o conduce.

foto via Deferlari.ro, 7 decembrie 2016, centrul Bacăului

deferlari-bacau-copaci-taiati

5 comentarii la “Primăria Bacău a pus gând rău zonelor verzi și liniștite din oraș (update)”

 1. The Owl 8 Decembrie 2016 at 15:39 Permalink

  Citesc aici la tine ce face acest primar nou si ma minunez in fiecare zi.
  Sincer, credeam ca e altceva, dar dupa doar 6 luni de mandat e o dezamagire pentru generatia mea.

  Keep going! Chit ca articolele tale au nuante politice (chiar de inteles avand in vedere ca si tu faci politica), sunt foarte bine documentate si explicate.

 2. Radu 8 Decembrie 2016 at 16:15 Permalink

  Esti singurul care expui public toate ineptiile CL si ale “alesului”. Sper sa nu-ti pierzi obiceiurile!
  Cu stima,
  un alegator

 3. Radu 8 Decembrie 2016 at 16:23 Permalink

  Tocmai am recitit cele 14 puncte forte din campania primarului. Pagina inca este in constructie (sic) iar dom’ primar le-a si uitat de a 2 a zi. Ce sa mai zic.
  Ca si la aceste alegeri de duminica, se mizeaza pe prostime! Prostimea-i la putere! Inca o data m-am convins ca tara asta inca ne vrea prosti si chiar ii are, din pacate.
  Trebuia sa plecam in Congo la alegerile de pe vremea lui Bombo…
  Tara asta e pierduta pentru urmatoarele 5-6 generatii.
  acelasi alegator.

 4. Alex 9 Decembrie 2016 at 10:04 Permalink

  Multumim frumos, inca o data, pentru ca ne tii la curent si detaliezi toate incercarile de “matrapazlacuri” care se intampla in politica locala.
  Oricum, nu ne-am descurca sa le “dibuim” in hatisul actual de birocratie.

  Cu respect,
  Un alt alegator.


Lasa un comentariu