Păzea, vin turcii… să ne construiască centura!

Joi, 14 Noiembrie 2013 | Bacau, stiri | Comenteaza

Pe surse se știe de vreo două săptămâni, însă anunțul oficial privind câștigătorul licitației pentru realizarea centurii ocolitoare Bacăului a fost făcut ieri. Lucrările vor începe, potrivit lui Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, cel târziu la primăvară și vor fi executate de compania Eko Insaat Ve Tic AS din Turcia.

E bine, înseamnă că prin 2015-2016 locuitorii Bacăului scapă de traficul de tranzit, care reprezintă aproape jumătate din traficul de la orele de vârf. Asta înseamnă mai multă liniște și mai puțină poluare pentru noi, plus mult timp scutit pentru șoferii ce traversează Bacăul, nod rutier important al Moldovei.

Apus-Bacau-1

V-am arătat deja pe unde va trece centura și alte câteva detalii tehnice semnificative, așa că acum mă voi rezuma strict la licitație. S-au înscris 10 ofertanți, dintre care 2 din România, Umbrărescu și Cășuneanu. La o simplă căutare pe internet, se poate observa că Eko Insaat Ve Tic AS, care a câștigat licitația organizată de CNADNR cu o ofertă de 393,8 milioane de lei, face treabă bună și respectă termenele.

Turcii care ne vor consturi centura au proiecte în Kazahstan, Bulgaria, Turcia, Yemen și Pakistan. Se pot lăuda cu lucrări ca Autostrada Trakia din Bulgaria, Aeroportul Ataturk din Istanbul, baze militare NATO, centrale hidroelectrice, tuneluri, ansambluri rezidențiale etc.

Este o investiție care a prins viaţă în timpul Guvernului USL, condus de premierul Victor Ponta. De acest proiect s-au preocupat îndeaproape 4 persoane: premierul Victor Ponta, ministrul Dan Şova, Dragoș Benea și primarul Romeo Stavarache.

Eu, unul, scriu despre necesitatea centurii din 2007, de când m-am apucat de blogging. Am făcut un serial întreg pe această temă. Pentru că guvernele portocalii au ținut proiectul variantei ocolitoare a mun. Bacău în sertar, tot ce am scris în 2010 s-a adeverit la finalul anului 2012.

E bine că în sfârșit se face!

harta centura ocolitoare bacau varianta 2013 plan de situatie - small

Lasa un comentariu