Premierea elevilor, faza pe avize: pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Vineri, majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local al municipiului Bacău, mânată de nimeni altul decât primarul Cosmin Necula, a respins proiectul pentru premierea celor 14 elevi băcăuani cu nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională pe care l-am depus și inițiat în data de 12 iulie 2017. Având în vedere că funcționarii din aparatul de specialitate al primarului nu au fost în stare să explice de ce proiectul meu nu a primit avizul de legalitate, e destul de clar faptul că votul majorității aflate la conducerea Bacăului a fost unul strict politic.

Motivul? Simplu: orgoliile politice și infantile, de nestăvilit pe alocuri, ale primarului în funcție. Da, acel primar care a suspendat programul de premiere a elevilor, studenților și profesorilor cu performanțe deosebite (cunoscut drept Gala Învățământului) și care, pus în fața faptului împlinit, nu poate accepta ca o astfel de inițiativă să vină din partea opoziției… și mai ales să fie adoptată! Prin urmare, mi-au avizat negativ proiectul (chiar dacă am cerut sprijinul tehnic, așa cum prevede OG 35/2002 privind organizarea și funcționarea consiliilor locale) și au inițiat, pe ultima sută de metri, mai precis pe 26 iulie 2017, un proiect de „recompensare” a acelorași elevi pentru care eu am propus premierea. Cică premierea nu e permisă de lege, însă recompensarea, da. Aiureli cât casa!

20232765_10209045122796507_6293716415925761926_o

Dacă e să ne luăm după articolul 9 din OUG 99/2016, pe care funcționarii din subordinea lui Necula l-au invocat când mi-au pus ștampila de nelegalitate pe proiect, nu numai că premierea doamnelor și domnilor care împlinesc 100 de ani și a celor care fac 50 de ani de căsătorie ar fi ilegală, dar și proiectul propus de primar anul trecut, în august, ar fi în afara legii. Asta pentru că prevederile art. 10 din OUG 57/2015 sunt exact la fel ca cele ale art. 9 din OUG 99/2016:

“instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă premii personalului din cadrul acestora.

Le-am spus clar tuturor la ședință: dacă proiectul meu are aviz de nelegalitate și el se menține, înseamnă că inițiativa de vara trecută a primarului este la fel de nelegală și suntem obligați cu toții, conform Codului de Procedură Penală (art. 291), să sesizăm organele competente.

În al doilea rând, sunt elevii parte a personalului din cadrul unei instituții publice? Dl. Ciprian Fantază, directorul executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Bacău, n-a fost în stare să ne răspundă, mie și liberalilor, la această întrebare simplă. Dar e destul de logic: nu. Așadar, articolul invocat de ei nu se aplică, deci avizul de nelegalitate dat de acești domni proiectului meu nu are nicio legătură cu realitatea juridică pe care am așternut-o pe hârtie.

Concluzia e una tristă nu doar pentru primar și majoritatea pe care o are la dispoziție și o comandă, ci mai ales pentru comunitatea locală: edilul calcă mult mai repede pe urmele lui Romeo Stavarache (chiar dacă mai mult seamănă, ca stil, cu răposatul Sechelariu) și tratează Consiliul Local nu ca pe o instituție deliberativă, cea care de fapt ia deciziile pe care el este obligat să le execute, ci ca pe o anexă. Doar el, el unico primario, are dreptul la inițiative care să fie adoptate. Opoziția? Las-o acolo, o pune imediat cu botul pe labe cu tot felul de hârtii și avize fără vreo legătură cu legea.

cosmin necula popovici consiliul local constituire

Totuși, am trei mari motive să afirm că eforturile mele nu au fost în zadar:

  • 1. m-am asigurat că acești 14 elevi vor fi premiați înainte de a pleca la facultate (indiferent de inițiatorul proiectului care va fi adoptat);
  • 2. am subliniat pentru a mia oară că programul anual de premiere a performanțelor din învățământul băcăuan trebuie continuat și nu să rămână ca acum, în aer, doar pentru că unui primar nu-i place că inițiativa e de pe vremea liberalilor;
  • 3. am demonstrat încă o dată că primarul dă cu piciorul democrației, anulând orice inițiativă a opoziției.

Este, totuși, extrem de trist că o inițiativă atât de frumoasă, care are la bază munca titanică a unor elevi, să provoace atât circ în rândul celor care astăzi conduc orașul. Pentru asta, în numele vinovaților, le cer eu scuze elevilor, părinților și profesorilor.

2 thoughts on “Premierea elevilor, faza pe avize: pentru unii mumă, pentru alții ciumă

  1. Datorita divizarii si uneori a slabei pregatiri a consilierilor se produc anomalii ce rastoarna principiile democratice : functionarii cenzureaza abuziv rolul deliberativ al consiliului la comanda pe motive ridicole. Repet ce ti-am mai spus, raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului nu este aviz de legalitate, avizul de legalitate il da secretarul sau in acest caz inlocuitorul sau Fantaza(care inteleg de la tine ca n-a avut argumente, probabil de asta s-a sustras secretarul).E datoria voastra a consilierilor sa va consolidati pozitia de organ de decizie, altfel o sa va transformati in aplaudacii de la congresele ceausiste care ridica mana tremuranda numai cand li se spune.

  2. Interesant ce spune dl Cucu! Si adevarat! Oricum bine ca ai atrast atentia asupra acestui fapt astfel vor intelege si cetatenii ca unii membri din apart nu lucreaza pentru cetateni ci doar pun bete in roate. Era mai simplu sa solicite schimbarea textului in recompensa in loc de premiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *