Să redăm Bacăul băcăuanilor, remember?

În urmă cu fix 10 ani, la Mărășești nr. 6 era agitație mare. Cutii veneau, cutii plecau. Unii strângeau, alții se instalau. Băcăuanii, majoritatea lor, sărbătoreau. Erau bucuroși nu pentru Stavarache, ci pentru ei. Credeau că au schimbat o mentalitate și că străzile orașului vor scăpa de „e Bacăul meu” și „te dau afară din oraș”, două propoziții des țipate de Dumitru Sechelariu.

După 10 ani și 2 mandate și jumătate, Romeo Stavarache este reținut de DNA pentru luare de mită. Nu pentru una, nu pentru două, ci pentru nu mai puțin de 5 infracțiuni de luare de mită în perioada 2008-2011. Cinci! Detalii găsiți în Adevărul. Sau în Deșteptarea.

Alături de primarul Romeo Stavarache, ieri au mai fost reținuți Liviu Goian (3 infracțiuni de complicitate la luare de mită) și Liviu Cenușă (2 infracțiuni de complicitate la luare de mită). Au fost eliberați aseară sub control judiciar.

romeo-stavarache-primar-bacau-2012-4

E adevărat, s-au făcut multe în municipiul Bacău în acești 10 ani și niciodată nu am ezitat să mă bucur și în egală măsură să scriu despre ce s-a mai inaugurat pentru băcăuani. Totuși, se puteau face mult mai multe. N-aș scrie despre „necazul omului” pe care l-am votat în 2012 și pe care l-am lăudat de multe ori aici, pe blog, dacă nu aș fi dezamăgit. Nu puține sunt dățile în care am dat mâna cu Romeo Stavarache în diferite împrejurări.

Lui Romeo Stavarache i-am zâmbit și atunci când s-a întâlnit cu bloggerii băcăuani, și atunci când a venit la liceu să acorde bursele de merit pentru elevi, și atunci când mă întâlneam cu el întâmplător pe stradă și mă saluta energic, și atunci când a fost nevoit să semneze un contract pe fonduri europene alături de trădătorul Gabriel Berca (pe atunci ministru) și a venit la mine și mi-a spus că „în politică trebuie să înghiți o broască dimineața”, dar și atunci când am fost în biroul dânsului în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bacău.

Luchian-si-Stavarache

Probabil că îi voi zâmbi în continuare. Este un om deschis, dar despre care în ultimii ani se spune că puterea i-a luat mințile. Își pune șoferii în funcții de înaltă responsabilitate (viceprimar), una spune – alta face și, poate cel mai important, nu mai dialoghează cu cetățenii. Nici el, nici administrația pe care o conduce.

Acel Stavarache pe care l-am cunoscut în primii ani de blogging i-ar fi chemat pe cei care au inițiat Băcăuanii vor piste pentru biciclete la Primărie, mai ales după Marșul bicicletelor, la care au venit peste 300 de bicicliști băcăuani. Acel Stavarache pe care îl știam eu nu ar fi lăsat Stadionul Municipal în paragină. Totodată, acel Stavarache pe care îl știam eu nu și-ar fi pus în funcții toate rudele doar de dragul de a avea control, sacrificând calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor din cauza lacunelor acestor oameni cică loiali. Atât de loiali încât au dat pe goarnă cam tot ce știau la DNA.

A redat Romeo Stavarache Bacăul băcăuanilor? Dacă da, cum? Îmbogățindu-și apropiații prin firmele acestora cu ajutorul banilor publici? Subordonându-și mass-media și alimentând-o cu șpăgi primite în urma contractelor publice? Sau cu fondurile europene pe care le-a atras pentru Bacău?

romeo-stavarache-primar-bacau-2012-5

30 thoughts on “Să redăm Bacăul băcăuanilor, remember?

 1. Dacă nu era Hrebenciuc, Stavarache nu devenea primar nici în secolul 30. A venit timpul să-i lase și pe alții.

 2. o parte din spagile alea, de care scrii aici, a alimentat si blogerii din divanul din care faci si tu parte…

 3. Nu idolatrizez aceasta persoana dar consider ca a schimbat radical imaginea bacaului in decursul celor 10 ani de mandat. Am crescut si am observat diferentele enorme intre Stavarache si Sechelariu. Sa fim seriosi, răposatul isi umplea buzunarele cu mita si avea si el 3 sclipiri, stadionul si echipa minunată, pista lui de carting si desteptarea. Nu tin minte nimic remarcabil pe care sa il fi facut. Problema este ca atunci DNA nu era atat de tenace in ceea ce priveste mita si coruptia si din acest motiv nu au fost discutii pe tema asta. Imi place cum a ajuns Bacaul, este intradevar un oras de nivel european si consider ca un alt primar nu ar fi avut puterea de a face atâtea schimbări cate a facut Stavarache. Asadar nu va mai „cacati” pe voi cu mita si toate prostiile, puterea implica niste responsabilități pe care nu cred că sunteti in masura sa le comentati si daca ati fi fost in aceeasi pozitie pot garanta ca voi ati fi furat si mai mult. Asta este sistemul, nu numai romanesc, si nu se va schimba niciodată.

 4. Tocmai asta e problema, in prezent toti avem un cuvant de spus si ne place sa ne aruncam cu capul inainte, elaboram filosofii despre cinste si corectitudine si consideram ca nu asta este modul adecvat de guvernare. Tocmai asta am vrut sa sugerez prin comparatia dintre cei doi primari, nimeni nu e cinstit si nimeni nu va fi. Daca vrei asa multa sinceritate si deschidere fata de cetateni atunci de ce nu iti depui candidatura de primar. Dupa 10 ani o sa scriu si eu pe un blog de tine si o sa iti reamintesc ce ai promis si ce sincer erai si cate dosare la DNA ai in prezent.

 5. Iar mita care se presupune a fi luata, nu este din banii tai, este luata de la firme care au avut interese de castigare a unor licitatii pentru constructii si dezvoltare urbană. Banii tai sunt furati la nivel mult mai inalt decat cel local.

  1. Zici ca mita nu e din banii mei? Ia sa vedem…

   1. „La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.” – De acord ca sunt bani publici? Desigur, acestia au venit de la Primarie.

   3. „În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti…” De acord ca sunt bani publici? Desigur, acestia au venit de la Primarie. E contract cu bani publici.

   4. „In luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.” Sunt bani de la salubritate. De acord ca sunt bani publici? Da. I-a directionat la ziarul de casa.

   Am citat din comunicatul DNA.

 6. Daca faci vreo asociere intre mine si o persoana politica sa stii ca te indoiesti. Sunt student, doar ca am o viziune realistă asupra sistemului si constientizez care sunt directiile pe care banii ii urmeaza. Iar tu nu cotitezi la primăria bacău cu nimic, cotizezi la stat cu impozite si taxe. Astfel, primarul nostru nu ne fura noua banii, ii fura de la asociatii doritori de contracte cu statul. Aici este problema statului care acordă bugetele pentru dezvoltare urbană. Este un cerc vicios intradevar si prin analogii/asocieri se poate ajunge iar la primar. Ideea este ca eu nu il condamn pe Stavarache, a facut destule pentru orasu nostru, hai sa nu aruncam acum cu noroi in el pentru faptul ca a luat si el niste bani. Si tu si eu cautam mereu metode sa castigam mai mult, numai ca nu avem norocul de a lua mită de sute de mii de euro.

  1. „hai sa nu aruncam acum cu noroi in el pentru faptul ca a luat si el niste bani” – Cu asta m-ai dat gata. Acceptand sa fii furat, m-ai convins ca o discutie cu tine e inutila.
   Ti-am demonstrat aici ca acei bani sunt publici, pe baza comunicatului DNA.

 7. A fost o greseala de tehnoredactare. Am vrut sa zic nu trebuie sa aruncam cu noroi „numai” in el

 8. Nimeni, dar NIMIENI, nu tine cont ca justitia nu s-a pronuntat. Poate omu nu a facut nimic. Observ ca nu mai conteaza pentru nimeni. Daca apuca cineva sa apara prin ziare ca a furat, nu-l mai spala nici dracu, indiferent de ce a facut.

 9. „Își pune șoferii în funcții de înaltă responsabilitate (viceprimar)”

  Viceprimarul este ales dintre consilierii locali, deci nu are el vreo putere in aceasta directie:)O mica eroare.

 10. Kristofer ..ciuma rosie ti-a luat mintile:)) de unde stii u ca primarul a luat mita? L-a prins dna-ul cu valiza si nu stiam.. d c i s -a pus pata de vinovat, poate omului i s- a inscenat totul, si este o victima a ciumei rosii..

 11. Stadionul nu l a lasat in paragina, se lucreaza acolo(firma lui Goian :))). Oricine ar fi la putere ar face la fel, chiar si partidul din care faci parte. Toti cei care ocupa functii de conducere, nu pe criteriul partidului din care fac parte sunt pusi? Ca doar nu pe baza pregatirii si a capacitatii intelectuale… Nu s-a inventat primar care sa nu ceara spaga, dar au avut o limita. Multti din anturajul primarului ii condamna pe cei care au depus plangere impotriva lui Stavarache. Fratilor, sunteti cretini, s-au saturat si oamenii aia sa fie stransi cu usa, sa nu li se plataesca facturile, sa fie santajati.

 12. Ca s-a inconjurat de prosti am vazut, Ca i-a mai si pus in functii de conducere am vazut. Ca si-a luat un prost de avocat, am vazut si asta. Oare in Bacau nu se gasesc avocati cu referinte bune? Ma indoiesc. Anonim si Vasile, lumea nu ia pus patalama de vinovat dupa niste barfe auzite la coltul strazii ci dupa niste fapte relatate de o institutie de cercetare, DNA. Ca pana acum au fost tinute sub pres asta e alta discutie. Mare japca si cu Legea 350. Sunt atatea ONG-uri care au nevoie de fonduri, cum ar fi cele pentru copii cu sindrom Down, copii surdo-muti, scoli de vara etc, le dai firimituri, ii iei in ras cu sume modice si dai sute de mii de lei soferilor care isi fac asociatii, verilor, cumetrilor, nevestelor membrilor de partid samd…

 13. acum D.N.A. ul ar trebui sa i controleze toata activitatea lui Stavarache…nu numai din oras..ci din tot judetul..in special in zonele rurale…la sate…si mai alesa colo unde sunt primari p.n.l-isti…de exemplu sa controleze activitatea primarului p.n.l.-ist Tilibasa din comuna Glavanesti,judetul Bacau…

 14. Sa vad si eu ‘preamaritul’ DNA ca face ceva si cu maiestatea sa, ‘basescu’ (da, cu b minuscula). Dar avand in vedere si actiunile invizibile impotriva atator ministri si fosti ministri, ma indoiesc sa imi ofere vreo satisfactie.
  Cazul Stavarache, „2008-2011”, daca nu gresesc suntem in 2014, de ce le-a luat atat? Raspuns evident.

  In alta ordine de idei, astfel de lucruri se petrec si in strainatate, nu suntem singurii. Generalist vorbind, noi ( noi, romanii ) poate o ducem la un nivel nesimtit fata de limitele bunului simt, dar nu e ceva unic.

  Revenind, o fi vinovat, nu o fi vinovat…omul asta a facut ceva pentru orasul Bacau. E vizibil cu ochiul liber. Sunt atatea exemple in tarisoara noastra unde doar s-a furat (nesimtit de vizibil) fara a se face nimic (dublu sens, nici actiuni impotriva, dar nici cu realizari de partea respectivilor), de te plictisesti. E normala frustrarea, dar mai frustrat ar trebui sa fii de sistemul care functioneaza la noi in tara, acest sistem care se imprima in mintea majoritatii tinerilor, care adopta acest stil de gandire ( ma refer la hotie -tanarul roman prefera sa fie ‘smecher’ decat educat-, la lipsa principiilor si valorilor, etc, discutie lunga ).

  Nu cred ca nu e primar care sa nu fii bagat in buzunar, dar important este sa faci ceva si pentru oamenii care ii reprezinti, si cred ca ar fi o minciuna sa se spuna ca „Romeo Stavarache nu a facut in Bacau nimic decat a furat”.
  A fost si cel mai bun primar din Romania, a atras si cele mai multe fonduri din Romania, sa aratam si partea pozitiva.

  Partea urata e ca am ajuns sa fim nevoiti sa cantarim astfel.

  Sa nu uitam totusi si lucrurile bune care le-a facut, ca de saracit, garantat nu el ne-a saracit.

 15. Sunt foarte curios daca ultima fraza din postare o vei folosi si in textul despre arestarea lui Dragos Benea, datele fiind aceleasi.

 16. Citez „….când mă întâlneam cu el întâmplător pe stradă și mă saluta energic”.

  Eu ca si alti bacauani l-am intalnit pe r. Stavarache in multe locuri, dar niciodata nu s-a oprit sa discute cu cineva ci mai degraba zambea incomod grabind pasul sa dispara rapid din proximitatea publicului. In martie 2011 l-am vazut in aeroport pe otopenim era singur si se indrepta spre poarta de imbarcare spre un sbor catreb Bruxeless cred. L-am salutat decent si omul era compelt speriat ca a fost recunoscut grabind pasul.

  Nu am nici un respect pentru omul asta ca persoana care nu stiu daca in mandatul sau sa fi avut vreo adienta publica cu unul din cetatenii orasului. Mi se pare un om foarte slab din punct de vedere al abilitatilro comunicative si inter-umane. De asemena cred ca un intreg oras poate confirma ca in afara de campanii (si poate nici atunci) nu prea s-a induiosat sa discute cu oamenii vreodata in zonele de interes pe problemele cu care acestia aveau de-a face in oras. In concluzie un om foarte slab de caracter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *