Sec: nu avem și nici nu facem un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)

Îmi spunea cineva zilele trecute că în ceea ce privește articolele mele despre activitatea autorităților și politicienilor din Bacău ar trebui să încerc să fiu mai pozitiv. Să zicem că accept ipoteza asta.

După ce am început să îi explic cum stă treaba cu investițiile pe fonduri europene, cu politizarea învățământului și cu PCR-ul (pile, cunoștințe, relații) din Primărie și Consiliul Județean, a ajuns la concluzia mea: presa și societatea civilă trebuie să facă opoziție.

O să vă dau un exemplu foarte concret și vă rog, dacă puteți, să-mi spuneți dacă și cum aș putea aborda pozitiv, chiar flower-power (așa cum le place unor puțe locale chiar și masculine să spună), următoarea problemă.

1. Se lansează Programul Operațional Regional 2014-2020, iar pe mobilitate urbană (trafic, circulație) orașele au la dispoziție peste 2,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Din banii ăștia am putea face piste și parcări pentru biciclete, autobuze electrice, parcări supraterane sau subterane de tipul park & ride, pasaje pietonale, stații intermodale pentru mijloacele de transport în comun, un sistem inteligent de gestionare a biletelor, benzi dedicate transportului public, zone pietonale în locul celor rutiere (mai ales în zona centrală), ba chiar putem introduce transport electric public în anumite zone ale orașului.

2. Pentru a putea accesa acești bani pentru astfel de investiții, avem nevoie de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), existent deja în multe orașe ale țării.

3. Viceprimarul Radu Ababei îmi spune după o ședință a Consiliului Local Bacău, de față cu alți colegi din societatea civilă, că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă nu e treaba lui. Poftim?

4. Societatea civilă lansează un apel public către municipalitate și subliniază faptul că Bacăul are nevoie urgentă de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Este un document obligatoriu pentru un oraș a cărui administrație intenționează să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea oricărui tip de infrastructură de transport pe perioada exercițiului bugetar european 2014-2020.

radu ababei liviu scarlat saptamana europeana a mobilitatii

5. La masa rotundă care a deschis Săptămâna Europeană a Mobilității, reprezentanții Primăriei Bacău și ADL (Agenția de Dezvoltare Locală) confirmă importanța acestui plan, recunosc că s-au trezit cam târziu și aproape că sunt în stare să jure că au demarat procedura de achiziție pentru realizarea PMUD. Bănuiesc că vă dați și voi seama că nu i-am crezut.

6. Depun o cerere de solicitare a unor informații publice la primărie și întreb de plan, care e progresul, cine se ocupă de asta etc.

7. Primesc răspunsul. În documentul nr. 68156/14.10.2015, semnat de primarul Romeo Stavarache și de secretarul Nicolae Ovidiu Popovici, mi se comunică sec că „Primăria Municipiului Bacău nu a realizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Bacău.”

Spuneți-mi voi. Ce pot găsi pozitiv în lipsa de interes a actualei administrații pentru a atrage fonduri care până la urmă să ne scape de aglomerație, de nervii de la volan, care să folosească la realizarea de piste pentru biciclete, care să modernizeze transportul public și așa mai departe?

raspuns 68156 din 14.10.2015 primaria bacau pmud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *