Primarul insistă cu taxele pe informații publice

Executivul condus de primarul Cosmin Necula nu se lasă și vine pentru a doua oară într-un interval de 3 luni cu aceeași propunere de instituire a unor taxe percepute cetățenilor curioși și interesați de activitatea Primăriei Bacău.

Vă reamintesc că în urmă cu două luni colegii mei din Consiliul Local au fost de acord cu amendamentul formulat de mine privind respingerea propunerii primarului de reintroducere a taxei de 5 lei/pagină pentru informațiile de interes public.

Conform noii propuneri a primarului Cosmin Necula, cetățenii ar urma să plătească 4 noi taxe:

 • 10 lei pentru fiecare consultare a documentelor din arhiva instituţiei, altele decât cele de stare civilă;
 • 5 lei/pagină pentru eliberarea de copii conform cu originalul de pe înscrisurile aflate în arhiva instituţiei;
 • 0,15 lei/pagină pentru eliberarea de copii simple de pe înscrisurile aflate în arhiva instituţiei, solicitate în baza Legii nr. 544/2001;
 • 0 lei/pagină pentru eliberarea de copii simple, solicitate în baza Legii nr. 544/2001, transmise prin e-mail;
 • 3 lei/zi/anunț pentru afişarea la sediul Primăriei Municipiului Bacău a documentelor cerute sau permise de legislaţia în vigoare, la solicitarea persoanelor fizice/ societăţilor comerciale/agenţilor economici, cu excepția instituțiilor publice.

Așa cum probabil deja ați observat, cererile în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public beneficiază de un regim special. Totuși, sunt de părere că cetățenii suportă deja costurile acestor hârtii din celelalte taxe și impozite locale pe care le plătesc cu mare seriozitate și că aceste taxe nu trebuie aprobate.

Prin urmare, îmi mențin poziția pe care am subliniat-o încă din anul 2015 (când am convins aleșii locali de la acea vreme să renunțe la taxa abuzivă pe eliberarea de informații către cetățeni): accesul la informațiile publice trebuie să fie liber și gratuit. Cetățenii au tot dreptul să știe ce se întâmplă în instituțiile publice fără fie constrânși de fel de fel de bariere.

–> Dacă vă pasionează subiectul și vreți să îi transmiteți la rândul vostru primarului că aceste taxe reprezintă o prostie, puteți fie să trimiteți un punct de vedere pe adresa de e-mail diana.ilie@primariabacau.ro până pe 31 martie 2017, fie să participați la dezbaterea publică din data de 03.04.2017, ora 09.00 @ Centrul de Afaceri şi Expoziţional Bacău. <–

Nu pot să înțeleg obsesia primarului vizavi de aceste taxe. Mă tem că el, chiar dacă nu are nici măcar un an de mandat, a intrat într-o logică de opacitate instituțională care nu-i va aduce decât deservicii în raport cu băcăuanii: proiect de buget ținut ascuns timp de 7 zile, nicio întâlnire cu cetățenii pe marginea bugetului pe 2017, secretomanie maximă în privința persoanelor angajate de când a preluat primăria, taxe pentru cetățenii care solicită informații și documente publice și așa mai departe…

Să-i amintim de conferințele de presă din perioada de deputație în care critica lipsa de transparență a administrației Stavarache-PNL.

cosmin necula conferinta presa psd bacau

5 thoughts on “Primarul insistă cu taxele pe informații publice

 1. Nu-si poate schimba naravul, mai ales ca i se impune de la partid. Bineinteles ca-i deranjeaza cei care pot vedea si eventual verifica ceea ce fac cu banii publici. Ii deranjeaza orice forma de control.

 2. Parca e din filmele din Texas unde se duc aia la bar si cer niste informatii si trebuie sa plateasca , poate o vazut multe filme de astea , de asta si cere bani pentru informatii !

 3. Mie încă nu îmi vine să cred că este opusul lui Mihai Chirica. Amândoi fiind din același partid.

 4. Necula ati vrut, Necula primiti! Va doresc sa va saturati de el… asta daca nu s-a intamplat deja.
  Hai, va pup! Ne vedem in 2020!

  1. Lasă, că nici cu voi, liberalii, nu mi-e rușine. Ați instituit această taxă și ați ținut-o în vigoare până la finalul anului 2015, când v-ați trezit că urmează un an electoral și nu ar fi rău să vă deghizați puțin. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *