Premiile Kristofer.ro 2015

Mă tot gândesc la acest articol încă de dinainte de sărbători și în sfârșit am ajuns la o concluzie în ceea ce privește atât categoriile (domeniile) pe care am de gând să le menționez, dar mai ales persoanele, organizațiile, inițiativele sau operele care mi-au rămas în memorie în sertarul cu eticheta anului 2015. Am 11 categorii, deci 11 „câștigători”. Printre aceștia se numără 6 persoane, 2 proiecte, 2 organizații și un film.

Am trecut în revistă personaje locale, politicieni, inițiative civice, ONG-uri, artiști și opere muzicale și cinematografice. Am făcut acest articol nu neapărat pentru a scoate în evidență lucrurile care mi-au atras mie atenția în 2015, ci pentru a vă oferi o listă de oameni și lucruri de care probabil nu aveați cunoștință, în speranța că o să vă placă.

Revelația anului 2015: Vlad Popovici
Dacă la începutul anului m-am hazardat și l-am apreciat negativ în urma unei fotografii pe care a postat-o în glumă pe Facebook și a primelor sale articole de pe blog, pe parcursul lui 2015 nu doar că am devenit colaboratori, dar am desfășurat și proiecte împreună, unindu-ne în momentul de față mai multe idei și planuri de viitor pe zona de tineret. Îmi place foarte mult că face proiecte cu și pentru elevi la Asociația Elevilor din Bacău, structură pe care a înființat-o și o conduce, și mă bucur că scrie des pe blog, fără perdea, direct, spunând lucrurilor pe nume.

vlad-popovici-vranceanu-intrarea-profesorilor

Proiectul anului 2015: Little Free Library Bacău
Ideea amenajării de biblioteci stradale gratuite o știu încă de la sfârșitul anului 2014, când l-am cunoscut pe Dumitru Godina la primul training „Ideea Ta pentru Bacău”. Este cea mai bună dovadă că orice idee a tinerilor băcăuani poate prinde contur dacă cei care o au se încăpățânează să acționeze și să lupte pentru ea. Dumitru a copt bine ideea, a pus-o pe hârtie, a obținut finanțare și, chiar dacă Primăria Bacău l-a ținut pe loc când singurul lucru de care mai avea nevoie era o banală autorizație, n-a renunțat. În cele din urmă, cu presiuni din zona societății civile, a primit ok-ul de la autorități și a inaugurat bibliotecile astă-vară.

biblioteci stradale bacau 1

Omul politic al anului 2015: Remus Cernea
Chiar dacă nu conduce vreun partid cu multe procente, toată lumea îl știe pe Remus Cernea. Tind să cred că are mai multă notorietate decât șefa liberalilor Alina Gorghiu. Dar nu de asta mi-a plăcut de el în 2015, ci pentru ardoarea cu care își susține principiile. Remus Cernea are un set de valori de care ține cu dinții. Și nu o face doar declarativ, ci în primul rând prin fapte, încercând să promoveze în Parlament inițiative legislative seculariste, dar și de tineret. A fost principalul susținător al legii care a reacordat dreptul de vot al elevilor în consiliile de administrație ale liceelor, se zbate în permanență pentru dreptul elevilor de a alege dacă fac sau nu religie la școală, iar în 2016 aștept de la el mai multe politici verzi. Mi-ar plăcea să avem în Parlament mai mulți aleși care să aibă un set de idealuri la vedere pentru care să meargă până în pânzele albe, cu susținători și societatea civilă în spate.

remus cernea la lansarea candidatilor usl arena nationala

Politicianul băcăuan al anului 2015: Miron Smarandache
Nu știu dacă la anul va primi un loc eligibil pe listele PSD, însă Miron Smarandache este unul dintre puținii parlamentari băcăuani (dacă nu singurul) pe care îi apreciez. E foarte vizibil în comunitățile locale de pe „Valea Muntelui” (Comănești, Moinești, Dărmănești, adică la el în colegiu), are 67 de interpelări depuse în 2015 (majoritatea când PSD era încă la guvernare), 23 de propuneri legislative semnate dintre care 4 au devenit legi, 100 de declarații politice, 16 luări de cuvânt în plen și 89% prezență la vot. Mi-a plăcut foarte mult demersul legat de ce s-a întâmplat cu patrimoniul UTC din județul Bacău după 1989. Din păcate, Ministerul Tineretului și Sportului nu a răspuns nici astăzi la interpelare, chiar dacă au trecut mai bine de 6 luni.

miron smarandache deputat bacau

Organizația non-guvernamentală băcăuană a anului 2015: RYMD (Romanian Youth Movement for Democracy)
Au continuat monitorizarea cantitativă a aleșilor locali prin proiectul Cetățeni Activi pentru Bacău, dar pe lângă asta au susținut mai toate inițiativele cetățenilor și au relatat o serie de abuzuri și nereguli petrecute la nivelul municipiului Bacău. De asemenea, RYMD a inițiat câteva dezbateri relevante pentru problemele locale: infrastructura pentru bicicliști, gestionarea fondurilor nerambursabile etc. În plus, au adăugat două proiecte noi la portofoliu ce se află în plină desfășurare: BeeStrong, care își propune să dezvolte capacitatea organizațiilor din Bacău pe partea de voluntariat, respectiv ALO! Ask The Locals, în cadrul căruia sunt voluntar și pe care îl veți vedea în plină acțiune anul acesta.

cetateni activi bacau

ONG-ul de tineret al anului 2015: Asociația Elevilor din Constanța
Sunt un model pentru întreaga țara și sper să fie urmați de elevi din cât mai multe județe. Prin demersurile pe care le fac de luni sau chiar ani de zile, Asociația Elevilor de la malul Mării Negre a reușit să obțină pentru elevii constanțeni transport local subvenționat cu 50%burse (de performanţă, de merit, sociale şi de studiu) și, desigur, drept de vot pentru elevi în consiliul de administrație, acesta din urmă prin demersuri la nivel național. Îmi plac pentru că sunt curajoși, pentru că reacționează la fiecare abuz sau neregulă din unitățile de învățământ constănțene și, cel mai important, merg până în instanță pentru drepturile elevilor și fac plângeri penale.

plangere_mazare_-_elevi_dna_constanta_BUNfoto: Ziua de Constanța

Proiectul fotografic al anului 2015: Oameni ai Bacăului
Aș fi dat premiul unui fotograf, însă artistul din spatele proiectului Oameni ai Bacăului dorește deocamdată să rămână anonim. Îmi e prieten, mulți îl știu și face treabă foarte bună. Mi se pare foarte tare că a tradus în românește ideea și că străbate din când în când străzile orașului ca să surprindă oameni simpli, cu ocupațiile și pasiunile lor, răpind și câteva cuvinte de la ei.

oameni ai bacaului

DJ-ul anului 2015: Markus Schulz
Am scris sute de rânduri anul acesta despre acest DJ și producător de muzică trance cunoscut în toată lumea. Încă din februarie, când l-am întâlnit, văzut și ascultat la Arenele Romane, știam că va avea un 2015 extraordinar. „Destiny” (feat. Delacey) este una dintre piesele vocal trance ale anului, iar seria „World Tour”, care a însemnat câte o piesă lansată în fiecare lună pentru un oraș în care urmează să mixeze în acea lună, a fost de succes. Dar titlul de DJ al anului i-l dau în primul rând pentru gașca de talente pe care a adunat-o la Coldharbour și compilația „Trance Nation” lansată în toamnă. Nu mai puțin de 6 piese din topul meu muzical pe 2015 apar pe această compilație mixată de Markus Schulz. Aștept de la el în 2016 un nou album sub aliasul Dakota.

kristofer cristian ghinghes markus schulz arenele romane 2015

Producătorul anului 2015: Solid Stone
Nu face trance și poate că nu e cel mai comercial nume din lume, dar canadianul Solid Stone (aka Elias Barouche) m-a cucerit în 2015 cu piesele și remixurile sale progressive house și big room trance. Dacă „Morphine” m-a convins că e un as în zona progressive, „Orbit” m-a convins să îi dau follow pe Facebook și să fiu la curent în timp real cu absolut tot ceea ce scoate din studio. Ambele piese apar în topul meu pe 2015, fapt care îl face pe Solid Stone singurul nume care apare în acest clasament cu două producții.

Piesa anului 2015: O.B.M Notion – Unexpected Moment
Cei care mă cunosc și îmi urmăresc activitatea știu deja că sunt nebun după muzică trance, un gen care este prea puțin răspândit în România. Totuși, peste hotare face valuri. „Unexpected Moment” este o melodie uplifting trance instrumentală de la O.B.M Notion, pe numele său real Oussama Ben Mahmoud, un tânăr producător trance din Tunisia care în 2014 a ocupat locul 2 în clasamentul meu anual cu „Indescribable Feeling”. Iată că în 2015 a reconfirmat, reușind să mă facă să fredonez „Unexpected Moment” pe tot parcursul anului 2015.

Filmul anului 2015: Bridge of Spies
Ar fi trist să dau spoilere (aka să vă spun ce se întâmplă în film), așa că nu intru în detalii. Dacă vreți să vedeți un film de Steven Spielberg bazat pe fapte reale care să vă pună la îndoială convingerile pe care le aveți despre democrația americană, Bridge of Spies e pentru voi. În plus, Tom Hanks e magistral.

Dacă aveți întrebări despre alte preferințe de-ale mele pentru anul 2015, nu ezitați să mă întrebați. Vă voi răspunde cu nume și cu explicație ca să înțelegeți de aleg respectiva persoană/inițiativă/organizație, exact cum am făcut în cazul alegerilor pur personale de mai sus.

De ce să n-o spun, iau în calcul să scriu un articol și cu decepțiile personale ale anului 2015. Asta pentru că merită menționate.

5 thoughts on “Premiile Kristofer.ro 2015

  1. Si de unde se ridica aceste premii atat de importante pentru comunitate societate? Sa ii comunicam si lui Tom Hanks, actorul principal din Bridge of Spies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *